Connect with us

Isu semasa

Satu Dalam Sejuta, Wanita Terk3jut Lahirkan Bayi Kembar Berbeza Bapa

Published

on

Terk3jut Lahirkan Bayi Kembar Berbeza Bapa

BRAZIL – Seorang wanita berusia 19 tahun mend4kwa bahawa dirinya telah meIahirkan anak kembar daripada dua bapa berbeza selepas melakukan hubungan s3ks dengan dua lelaki pada hari yang sama.

Dilap0rkan, dia terkejut apabila keputusan ujian paterniti DNA yang dilakukan untuk mengesahkan siapa bapa kepada bayinya menunjukkan dua lelaki berbeza.

Apabila dia mengetahui bahawa bapa kepada bayinya merupakan dua lelaki berbeza, dia berkata: “Saya tidak tahu perkara sebegini boleh berlaku.”

Dokt0r Tulio Jorge Franco, berkata bahawa kes itu sangat jarang berlaku dan menyifatkannya sebagai situasi “satu dalam sejuta”.

Kembar

Menurut lap0ran media tempatan, wanita yang berasal dari Mineiros, Brazil telah melakukan hubungan s3ks dengan dua lelaki berbeza pada hari yang sama dan hamiI daripada mereka berdua.

Dia dilap0rkan berkata: “Saya terkejut dengan hasilnya. Saya tidak tahu ini boleh berlaku. Mereka sangat serupa.”

Pakar perub4tannya berkata terdapat hanya kira-kira 20 kes heter0parent4l superfecundation lain di seluruh dunia, seperti yang diketahui secara saintifik.

Fenomena ini sangat jarang berlaku yang melihat seorang wanita melahirkan anak kembar dengan bapa kandung yang berbeza.

Ia berlaku apabila 0vum kedua yang dikeluarkan semasa kitaran haid yang sama juga diseny4wakan oleh sel sp3rma lelaki yang berbeza dalam hubungan s3ksual yang berasingan, jelas Perpustakaan Perubatan Negara.

D0ktor melap0rkan bahawa, “Ia mungkin berlaku apabila dua telur daripada ibu yang sama disenyawakan oleh lelaki yang berbeza. Bayi berkongsi bahan genetik ibu, tetapi mereka tumbuh dalam plasenta yang berbeza.”

“Ia amat jarang berlaku. Ia adalah satu dalam sejuta. Saya tidak pernah membayangkan bahawa saya akan melihat k3s seperti ini dalam hidup saya,” tambahnya.

kembarWanita itu menjelaskan bahawa bayinya kelihatan sangat serupa tetapi selepas lapan bulan dia mula meragui tentang   bapa kepada anaknya.

Semasa bayi tersebut berusia lapan bulan, dia mendapat DNA daripada lelaki yang disangkakan sebagai bapa kepada kembar tersebut.

Bagaimanapun, keputusan ujian itu menunjukkan hanya salah seorang dari bayi tersebut merupakan anaknya.

Kemudian, dia melakukan ujian sekali lagi tetapi keputusannya masih sama.

Ketika itulah dia teringat yang dia telah melakukan persetu buhan dengan lelaki lain pada hari itu.

Sumber : Mirror.Co

Isu semasa

Miliki Hotel Mewah 42 Tingkat Tengah Bandar KL, Inilah Pemiliknya Jutawan ‘Low Profile’

Published

on

By

hotel

Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang individu kepandaian menggunakan kesempatan yang terhidang depan mata.

hotel

Setiap kali mendengar kejayaan orang lain, pastinya ia memberikan inspirasi dan mendorong bagi mengikuti jejak langkahnya.

Jutawan L0w Pr0file Dari Kampung Baru

Datuk Mohd Khay Ibrahim, jutawan ‘l0w pr0file’ dari Kampung Baru, antara kampung yang masih wujud di tengah kota metropolitan Kuala Lumpur.

hotel

Menurut laman web rasmi ZIKAY, beliau memiliki kemahiran yang kukuh dalam bidang perniagaan sejak zaman kanak-kanak lagi.

Kini beliau adalah Pengarah Urusan Kumpulan ZIKAY Group Berhad iaitu sebuah en.titi Bumiputera yang mengkhusus dalam pelbagai struktur ek0nomi dan perniagaan yang berpusat di tengah-tengah Kuala Lumpur.

Aktif Aktiviti Amal

Berbakti kepada masyarakat sentiasa menjadi amalan berterusan. Sumbangan dan penglibatan aktif beliau dalam pelbagai pertubuhan dan acara amal disalurkan melalui Yayasan ZIKAY (ZIKAY F0undation) yang menangani keperluan untuk pendidikan yang betul dan keadaan hidup yang lebih baik.

hotel

Khay dan adiknya, Iszhar

Selain itu, Mohd Khay Ibrahim mengangg0tai beberapa badan awam dan swasta seperti pengerusi Lembaga Penasihat Perbadanan Pembangunan Kampung Bharu, Pengerusi Yayasan ZIKAY, ahli lembaga pengarah Perbadanan Pembangunan Kampung Bharu , ahli lembaga pengarah Tabung Pendidikan 1 Bilion untuk Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan ahli lembaga pengarah Kolej Yayasan Melaka.

Bapa 5 Anak Lelaki Hafal Al-quran

Siapa sebenarnya jutawan ini? Beliau adalah bapa kepada lima orang cahaya mata yang mana kesemua anak lelakinya menghafal Al-Quran dan mempelajari ilmu agama dengan mendalam.

Malah beliau turut melaksanakan amalan membaca Al-Quran dan terjemahan di syarikatnya pada setiap pagi, sejak berbelas tahun dahulu.

 

Siapa menyangka beliau adalah pemilik sebuah h0tel setinggi 42 tingkat di Kampung Baru. Hotel Tamu Hotel & Suites bertaraf 4 bintang yang terletak di Jalan Raja Abdullah dan Jalan Raja Alang, Kuala Lumpur milik jutawan ‘l0w pr0file’ ini.

Pernah Dikata Tidak Waras

Pembinaan hotel itu jelas membuktikan tanah pegangan Melayu boleh dibangunkan menjadi hartanah yang bernilai tinggi.

“Pada mulanya, ada yang kata saya tidak waras. Siapa nak percaya orang Melayu boleh dirikan bangunan bukan 10 atau 20 tingkat tetapi 42 tingkat.

“Ada juga yang tak percaya pr0jek saya ini boleh siap,” katanya yang berpengalaman 30 tahun dalam bidang pembangunan hartanah.

Beliau berkata apabila Hotel Tamu & Suites siap dibina, nilai hartanah berdekatan akan meningkat sebanyak 50%.

Mohd. Khay memilih untuk mewujudkan jenama h0tel tersendiri daripada mengambil jenama hotel antarabangsa yang sudah p0pular kerana tidak mahu terikat dengan piawaian yang ditentukan pihak berkenaan.

Tidak Mahu Benda Syubhah Di Hotel

Pembinaan hotel itu meneIan kos pembinaan RM200 juta yang dilengkapi 276 bilik serta 129 servis suite di hadapan Masjid Jamek Kampung Baru pada tahun 2018.

“Kita tidak mahu ada benda-benda syubhah di sini (hotel). Secara tak langsung juga kita memberi pilihan pada mereka yang bekerja dalam industri perhotelan, untuk memilih tempat kerja yang mesra syariah,” katanya sambil menjelaskan usaha yang dibuatnya itu adalah fardu kifayah yang perlu beliau laksanakan sebagai seorang Muslim.

Yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang.

Tiada kejayaan yang dicapai dalam sekelip mata. Tentunya banyak peng0rbanan dan c4baran yang dilalui beliau untuk berada di tahap ini.

Kejayaan beliau boleh dijadikan motivasi buat kita yang Bumiputera juga berupaya duduk sebaris dengan dunia k0rporat dengan pelbagai kaum lain tanpa perlu meng0rbankan prinsip Islam yang kita sanjung.

Semoga terus maju jaya!

Sumber : Facebook Syahril Kadir / Sinarharian

Continue Reading

#SEMASA

LELAKI M4BUK TERJUMPA DIRINYA SENDIRI

Published

on

By

Seorang lelaki mabuk menghabiskan masa berjam-jam lamanya menyertai misi pencarian orang hilang bersama pasukan penyelamat.

Lelaki M4buk Bantu Polis Cari Orang H1lang, Rupanya Yang H1lang Itu Dirinya Sendiri

                                                                                           Gambar Sekadar Hiasan

Seorang lelaki mabuk menghabiskan masa berjam-jam lamanya menyertai misi pencarian orang hilang bersama pasukan penyelamat.

Bagaimanapun, dia langsung tidak sedar bahawa orang hilang yang dicarinya itu sebenarnya adalah dirinya sendiri.

Beyhan Mutlu dari Inegol, Turki sebelum itu mengembara di hutan bersama rakan-rakannya dan didakwa turut minum minuman beralk0hol hingga mabuk.

Namun menurut Daily Mail, isterinya mendakwa cuba menghubunginya berkali-kali tapi gagal, lalu terus membuat lap0ran polis tentang ‘kehilangannya’.

Lantas pihak p0lis bersama pasukan penyelamat dan sukarelawan segera ke hutan berkenaan bagi melakukan 0perasi pencarian Beyhan yang dikatakan hilang itu.

Dalam masa sama, Beyhan bersama rakan-rakannya yang mabuk ketika itu menyedari kehadiran pasukan penyelamat tersebut, lantas turut menyertai mereka bagi membantu pencarian ‘orang hilang’ terbabit.

Bagaimanapun ketika salah seorang penyelamat melaungkan nama ‘Beyhan Mutlu’ dengan kuat sewaktu mencari, Beyhan yang sedang mabuk terus menjawab “Saya di sini!”.

Sekelip mata, ‘orang hilang’ itu telah dijumpai dan misi pencarian akhirnya selesai.

Beyhan kemudiannya diminta untuk beri keterangan kepada polis mengenai ‘kehilangannya’ yang telah membimbangkan keluarganya.

Namun Beyhan merayu kepada p0lis, “Jangan hkum saya te.ruk-te.ruk, tuan. Ayah saya akan bnuh saya,”

Pihak p0lis menghantarnya pulang ke rumah selepas itu dan lanjutan kes ‘kehilangan’ tersebut tidak dikenal pasti setakat ini.

SUMBER : BorneoDailyBuletin

Continue Reading

#DUNIA

ALFIANSHAH MENJADI ANAK Y4TIM PIATU SEKELIP MATA AKIBAT RUSUH4N BARU-BARU INI

Published

on

By

Menonton bola sepak boleh sahaja kita jadikan sebagai hiburan sementara untuk meluangkan masa bersama keluarga. Namun tidak perlulah menjadi penonton yang obses. Bersederhanalah dalam berhibur sepertimana yang dianjurkan oleh ISLAM.

ALFIANSHAH MENJADI ANAK Y4TIM PIATU SEKELIP MATA

AKIBAT RUSUH4N BARU-BARU INI

Menonton bola sepak boleh sahaja kita jadikan sebagai hiburan sementara untuk meluangkan masa bersama keluarga. Namun tidak perlulah menjadi penonton yang obses. Bersederhanalah dalam berhibur sepertimana yang dianjurkan oleh ISLAM. Islam tidak melarang kita secara total dalam berhibur namun berpada-padalah. Insiden rusuhan yang berlaku baru-baru ini di INDONESIA mengakibatkan ibu bapa kepada anak usia 11 tahun m4ti dalam kejadian rusuhan tersebut.

MALANG: Pasangan suami isteri, M Yulianton dan Devi Ratna antara mangsa yang terkorban dalam dalam rusuhan penyokong ketika aksi Liga 1 Indonesia antara Arema FC dan Persebaya Surabaya di Stadium Kanjuruhan, Malang, semalam.
Memetik laporan Kompas, pasangan suami isteri yang merupakan penyokong Arema FC atau Aremania itu dipercayai terjatuh di tangga stadium berkenaan.
Anak tunggal mereka, M Alfiansyah, 11, yang turut mengikuti pasangan itu ke stadium bagaimanapun terselamat. Menurut adik Yulianton, Doni ketika ditemui media Indonesia, kemungkinan abangnya terjatuh dari anak tangga stadium. Ketika ditemui wajah abang sudah biru pucat. Anak mereka sempat diselamatkan pihak polis,” katanya.

Kata Doni, dia terlalu sedih dengan kejadian itu, lebih-lebih lagi mengenangkan rancangan abang dan kakak iparnya untuk meraikan ulang tahun anak tunggal mereka itu bulan hadapan.
Difahamkan, jenazah pasangan berkenaan dikebumikan di dalam satu liang lahad di tanah perkuburan Mergan, Kota Malang.
Dalam kejadian pada Sabtu malam, angka kematian dilaporkan melebihi 150 orang termasuk dua anggota polis.
Insiden itu disifatkan sebagai salah satu bencana terburuk dalam arena bola sepak dunia selepas di Peru yang mengorbankan 300 individu dalam kejadian lebih 50 tahun lalu.
SUMBER : AstroAWANI / kosmo
Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Nz digital Family