Connect with us

Uncategorized

KISAH PEMBU’NUHAN BERPROFIL TINGGI ALTANTUYA SHAARIIBUU

Published

on

ALTANTUYA

Pembunuhan Altantuya Shaariibuu ialah k3s pembu’nuhan berprofil tinggi yang berlaku di Malaysia.

Dalam k3s ini, seorang rakyat Mongolia, Altantuya Shaariibu dibu’nuh secara kej4m di kawasan berdekatan Shah Alam Selangor.Enam orang ditah4n dan disi4sat berhubung dengan kejadian ini.

K3s ini berprofil tinggi kerana ia melibatkan Abdul Razak Baginda, seorang yang rapat dengan bekas perdana menteri Malaysia, Najib Razak.

Kisah Pembu’nuhan

Altantuya Shaariibuu telah dijumpai secara ng3ri di lokasi antara lot 12843 dan lot 16735, Mukim Bukit Raja, berdekatan Shah Alam Selangor. Dia dijumpai antara pukul 10 malam 19 oktober dan 1 pagi 20 oktober 2006.

May4tnya ditemui pada 7 november 2006 iaitu 17 hari selepas dia dil3tupkan dengan bahan l3tupan C4. Lokasi itu berdekatan dengan Empangan Tasik Subang.

Beliau merupakan model sambilan dari Ulan Bator, ibu negara Mong0lia, utara China.

Cebisan m4yat Altantuya ditemui bertaburan berhampiran Empangan Tasik Subang di Hutan Simpan Puncak Alam, Shah Alam Selangor

Pakar pat0logi mengesahkan cebisan m4yat itu milik Altantuya dan disy4ki dibu’nuh dengan letup4n bukan C4 iaitu probable blast related injur1es (keced3raan berkaitan letup4n).

Enam orang ditah4n termasuk Abdul Razak Baginda,Cif inspekt0r Azilah Hadri (30 tahun) dan K0peral Sirul Azhar Umar (35 tahun).

Azilah Hadri dan K0peral Sirul Azhar Umar daripada Unit Tind4kan khas. Dua orang lelaki penyi4sat persendirian (45 dan 35 tahun) disi4sat mengikut Se’Ksyen 506 K4nun Kes3ksaan kerana kesal4han mengu’gut

Majistret Ahmad Solihin Abdul Wahid meluluskan permohonan p0lis bagi menahan rem4n dua bekas anggota p0lis itu dan yang telah ditahan di Ibu Pejabat P0lis Kontinien Malaysia.

Seorang Cif Inspekt0r daripada Unit Tindakan Khas, seorang Lans K0peral wanita daripada K0ntinjen p0lis petaling jaya dan seorang k0nstabel turut ditahan rem4n 7 hari.

Mereka ditah4n di bawah Sy3ksyen 302 Kanun Kes3ksaan bagi kes bu’nuh.

Ketua P0lis Negara ketika itu, Tan Sri Musa Hasan mengesahkan beliau telah meminta bapa, ibu dan anak Altantuya yang menetap di Ulan Bator, M0ngolia untuk datang ke Malaysia. Ia bagi memberi keterangan dan ujian dar4h D’NA.

Para pegawai pend4kwa raya daripada Jabatan p3guam negara, anggota Jabatan F0rensik Bukit Awam serta pegawai Jabatan Ukur dan Pemetaan (JUPEM) membuat pemeriksaan semula di Empangan Subang, Puncak Alam Shah Alam.

ALTANTUYA

Biodata Altantuya

Altantuya Shaariibuu yang berusia 28 tahun serta berasal dari Ulan Bator, Mongolia disyaki dit3mbak m4ti sebelum may4tnya dil3tupkan dengan tiga butir b0m tangan di Empangan Tasik Subang, Puncak Alam, Shah Alam, Selangor, Malaysia.

Altantuya tinggal dan dibesarkan di Rusia sehingga berusia 12 tahun dan mendapat pendidikan di Beijing China.

Dia menguasai Bahasa inggeris, Rusia, Mandarin dan Mongolia.

Altantuya Shariibuu bekerja sebagai guru siswazah, penterjemah dan jurubahasa di Ulaan Bator.

Altantuya Shariibuu juga bekerja dengan beberapa agensi pelancongan dan sebagai model sambilan. Beliau sering ke luar negara selaku model sambilan.

Pada 7/8 Oktober 2006, Altantuya ke Malaysia bersama adik perempuan dan sepupunya mencari Razak Baginda. Iaitu bapa kepada b4yi lelakinya yang berusia 16 bulan.

Anak kecilnya bernama Altanchagai. Altantuya mahukan Razak Baginda membiayai kos rawatan lebihan cecair di kepala Altanchagai.

Dr Shariibuu Setev seorang profesor psik0logi dan isterinya Altentsetseg Sanjaa (52) tinggal di daerah Bayangol, 19 horoo, Block 56, Apartmen 28, Ulanbaatar, Mongolia.

ALTANTUYA

Razak Baginda

Abdul Razak Baginda dikatakan mempunyai hubungan int1m dan sul1t dengan Altantuya.

Beliau merupakan seorang penganalisi p0litik yang begitu pr0filik di Malaysia dan di peringkat antarabangsa.

Razak Baginda yang berumur 46 tahun yang menjadi ketua institut pemikir tempatan direm4n selama 5 hari kerana mencu’lik dan berniat mengu’rung Altantuya.

Jika dis4bit kesal4han mengikut Sy3ksyen 365 Kanun Kes3k.saan, beliau boleh dipenj4ra sehingga 7 tahun dan dikenakan d3nda.

Rumah Razak Baginda di Bukit Bandaraya dan di Damansara Height digel3dah oleh pihak p0lis bagi mendapatkan sebarang maklumat.

Passp0rt, komputer riba, komputer peribadi dan beberapa barangan peribadi lain telah diambil untuk dian4lisis.

Pada 11 November 2006, Razak Baginda dimasukkan ke Wad Kecem4san, H0spital Kuala Lumpur (HKL) akibat asma dan penimbunan cecair dalam p4ru-p4ru selepas mengadu sakit d4da.

Beliau telah dimasukkan ke Unit Rawatan Kor0nari HKL dengan kawalan p0lis.

Pada 16 november 2016, Abdul Razak Abdullah Baginda dihadapkan ke Mahk4mah Maj1stret Kuala Lumpur.

Razak did4kwa bersub4hat memb’unuh Altantuya, 28, dengan Cif Inspektor Azilah Hadri, 30, dan Konstabel Sirul Azhar Umar, 35, daripada Unit Tind4kan Khas (UTK) di pejabatnya di Tingkat 10, Bangunan Getah Asli, No. 148. Jalan Ampang di sini antara pukul 9.54 pagi dan 11.05 pagi, 18 Oktober 2006.

Razak did4kwa di bawah S3ksyen 109 K4nun Kes3ksaan dan dibaca bersama S3ksyen 302 k4nun yang sama. Jika dis4bitkan dengan kesal4han, Abdul Razak boleh dihu’kum g4ntung sampai m4ti.

Pertu’duhan tersebut dibacakan di hadapan M4jistret Aizatul Akmal Maharani pada kira-kira pukul 12.47 tengah hari serta disaksikan oleh ahli keluarga Abdul Razak.

Pend4kwaan dikendalikan oleh Timbalan Pend4kwa Raya, Salehuddin Saidin dan Noorin Badaruddin. Manakala Abdul Razak diwakili dua orang pegu4m bela, Datuk Muhammad Shafee Abdullah dan M. Puravelan.

K3s ini juga melibatkan dua orang anggota Unit Tind4kan Khas (UTK), Cif Inspekt0r Azilah dan K0peral Sirul.

Akhirnya pada 13 Januari 2015, k3s ini ditutup dengan hukum4n g4ntung terhadap dua anggota UTK tersebut.

SUMBER: WIKIPEDIA

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

CARA INI BOLEH DIJADIKAN BEKALAN MENUJU NEGERI ABADI

Published

on

By

Namun, daripada banyak amalan yang boleh dilakukan itu, yang manakah boleh menjadi pengalir pahala kepada kita untuk menuju ke syurga ALLAH?

Tujuh amalan yang membuatkan pahala terus mengalir

JIKA pahala itu kita boleh dilihat nilainya seperti mana nilai wang di bank, sudah tentu ramai yang berlumba-lumba untuk membuat amalan yang baik.

Ya, terlalu banyak amalan yang kita boleh lakukan untuk mendapatkan pahala.Berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah, memberi orang makan dan banyak lagi.Semuanya boleh jadi ‘pelaburan’ pahala kita untuk saham di akhirat nanti.

Namun, daripada banyak amalan yang boleh dilakukan itu, yang manakah boleh menjadi pengalir pahala kepada kita untuk menuju ke syurga ALLAH?

Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya antara amal kebaikan yang mendatangkan pahala setelah orang yang melakukannya meninggal dunia ialah ilmu yang disebarluaskannya, anak soleh yang ditinggalkannya, mushaf (kitab-kitab keagamaan) yang diwariskannya, masjid yang dibina, rumah yang dibina untuk penginapan orang yang sedang dalam perjalanan, sungai yang dialirkannya untuk kepentingan orang ramai dan harta yang disedekahkannya.” (Riwayat Ibn Majah)

Berdasarkan hadis itu, ada tujuh amalan yang mampu memperindah laluan kita ke syurga iaitu:

1. Ilmu yang disebarluaskan

Amat besar rahmatnya bagi orang yang menyampaikan, menyebarkan dan mengajarkan ilmu dunia dan akhirat yang bermanfaat.

2. Anak soleh yang ditinggalkan

Pendidikan anak-anak seharusnya bermula sejak di dalam rahim ibu. Bacaan zikir, al-Quran, kata-kata yang baik dan amal soleh harus dilazimkan oleh ibu bapa sejak awal lagi kerana memiliki anak yang soleh banyak kelebihannya. Antaranya anak-anak itu boleh terus mengalirkan manfaat kepada ibu bapanya, mendoakan kita dan menutup aib kita.

3. Kitab-kitab keagamaan yang diwariskan

Barang siapa yang mewariskan buku-buku yang baik, maka, pahala berterusan akan diterima oleh si pemberi tersebut selagi mana ia ada dan dibaca.

4. Masjid yang dibina

Orang yang membina, mewakafkan dan mendermakan wang bagi pembinaan masjid akan dikurnikan pahala serta kedudukan di syurga.

Ia sebagaimana disebutkan di dalam hadis Rasulullah SAW: “Sesiapa yang membangunkan sebuah masjid kerana ALLAH walau sekecil apa pun, maka, ALLAH akan membangunkan untuknya sebuah rumah di syurga.” (Riwayat al-Bukhari & Muslim)5. Rumah yang dibina untuk musafir

Rumah atau wakaf yang dibina untuk para musafir bagi memudahkan mereka datang berehat dan tidur sebentar. Ia bukan untuk tujuan maksiat. Di negara ini, antara contohnya adalah hentian rehat dan r4wat (RnR).

6. Sungai yang dialirkan untuk kepentingan ramai

Mereka yang membantu mengalirkan alir bersih kepada manusia dan makhluk-makhluk ALLAH yang lain bakal memperoleh barakah selagi mana air itu diminum dan digunakan.

7. Harta yang disedekahkan

Antara manfaat sedekah adalah memanjangkan umur dan rezeki kita, kehidupan kita diberkati ALLAH SWT, dikurniakan kesenangan dan kelapangan jiwa serta pahala dan kebaikan yang berlipat ganda.

Mungkin ada amalan-amalan tersebut sukar dilakukan tetapi, kita boleh cuba sedaya yang mampu.

Jika tidak mampu dari segi material, barangkali, kita boleh didik anak-anak kita menjadi anak yang soleh agar mereka mengalirkan manfaat dan mendoakan kita tatkala kita sudah tiada lagi di dunia.

Sumber: Fatin Nor Izzati/Sinar harian

Continue Reading

Uncategorized

Awas Bintik Hitam Di Wajah Boleh Bertukar Menjadi K4nser Serta Dan Meragut Ny4wa

Published

on

By

kulit

RAMAI yang tersal4h s4ngka apabila muncul bintik-bintik hitam pada kulit. Disangka tahi lalat, walhal ia boleh menjadi ‘pembu’nuh’ sekiranya perubahan itu berlaku dengan ketara dan tidak segera mendapatkan rawatan doktor.

Bintik hitam boleh menjadi k4nser kulit yang terbahagi kepada dua, iaitu melanoma dan bukan melanoma.

kulit

Bintik-bintik hit4m yang terkumpul di permukaan kulit boleh bertukar menjadi k4nser kulit yang terbahagi kepada dua iaitu melanoma atau bukan melanoma.

Lebih mal4ng lagi, jika gagal mengenal pasti ia adalah k4nser kulit, ia mampu mer4gut ny4wa sekiranya sudah terlambat dan berada pada peringkat akhir.

Bayangkan, di United Kingdom (UK) saja, lebih 16,000 orang didiagn0s k4nser melanoma yang lebih t3ruk kes4nnya, manakala bukan melanoma, didiagn0sis 147,000 kali dan membu’nuh kira-kira 720 orang setahun di UK saja.

Secara keseluruhannya ia mer4gut ny4wa 2,340 orang setahun di seluruh dunia.

Apakah k4nser kulit?

K4nser kulit bukan melan0ma merujuk kepada sekumpulan k4nser yang perlahan-lahan berkembang di lapisan atas kulit.

kulit

Sel-sel dalam epidermis (lapisan atas kulit) paling berisik0 mengalami ker0sakan matahari dan apabila terdedah kepada terlalu banyak matahari, ia menyebabkan ker0sakan asid deoksiribonukleik (DNA).

Lama-kelamaan, ia menyebabkan sel-sel berkembang dengan cara yang tidak terkawal hingga membawa kepada tum0r kans3r.

Bagi k4nser kulit melanma, ia adalah sejenis k4nser kulit yang boleh merebak ke organ lain dalam badan.

Melan0sit adalah sel dalam kulit yang memberi warna kulit kerana ia menghasilkan pigmen yang dikenali sebagai melanin.

Apabila anda duduk di bawah sinar matahari, melan0sit menghasilkan lebih banyak pigmen (kulit sawo matang), yang mereb4k ke sel kulit lain untuk melindunginya daripada sinaran matahari.

Tetapi melan0sit juga adalah tempat kans3r bermula kerana apabila terlalu banyak terdedah kepada sinaran ultraviolet (UV), ia mer0sakkan DNA kulit anda.

kulit

UV mencetuskan perubahan dalam melanosit yang menjadikan bahan genetik menjadi r0sak dan menyebabkan pertumbuhan sel yang tidak normal.

Bagi mereka yang mudah mel3cur, ia lebih berisik0 mendapat k4nser kulit kerana sel mereka tidak menghasilkan pigmen yang banyak untuk melindungi kulit.

Mereka yang mempunyai albinisme paling berisik0 kerana kulit mereka tidak menghasilkan pigmen sama sekali.

Apakah simpt0mnya?

Tanda melan0ma yang paling biasa ialah kemunculan tahi lalat baru atau perubahan pada tahi lalat sedia ada.

Kebanyakan pak4r mengesyorkan menggunakan peraturan mudah “ABCDE” untuk mencari simpt0m k4nser kulit melanma, yang boleh muncul di mana-mana bahagian badan.

Tidak semetri – melano0ma biasanya mempunyai dua bahagian yang sangat berbeza dan bentuknya tidak teratur

Sempadan – melanoma biasanya mempunyai sempadan bertakuk atau compang-camping

Warna – melanoma biasanya terdiri daripada gabungan dua atau lebih warna

Diameter – kebanyakan melanoma biasanya lebih besar daripada diameter enam milimeter (mm)

Pembesaran atau ketinggian – tahi lalat yang berubah saiz dari semasa ke semasa berkemungkinan besar menjadi melanoma.

Bagi wanita, kebanyakan kans3r melanoma terjadi di bahagian kaki mereka.

Justeru itulah sebabnya penting untuk mengetahui tanda-tanda awal apabila ia kelihatan seperti k4nser.

Malah, pak4r mengesyorkan melakukan pemeriksaan berkala pada kulit untuk mengesan tanda-tanda potensi peny4kit itu kembali atau melanoma baru muncul.

Sama-samalah kita peka dengan keadaan kesihatan kulit kita agar terhindar daripada peny4kit k4nser kulit yang tidak disedari.

SUMBER: BERITA HARIAN

Continue Reading

Uncategorized

Kisah Kem4tian Yang Tr4gis Noor Suzaily Mokhtar

Published

on

By

SETIAP hari pasti ada sahaja berita mengenai k3s cu’lik, rog0l dan bu’nuh di seluruh Malaysia yang terpampang dalam d4da akhbar serta layar televisyen.

Apa yang menghairankan, semakin kerap dipaparkan, semakin menjadi-jadi pula k3s jen4yah kej4m ini seolah-olah satu kebanggaan bagi pesal4h jika jen4yah yang dilakukan jadi paparan umum.

Nampaknya, manusia sekarang benar-benar sudah keterlaluan. N4fsu mengalahkan bin4tang!

Namun masihkah anda ingat dengan kes r0gol dan bu’nuh seorang wanita yang ketika itu berusia 24 tahun bernama Noor Suzaily Mukhtar beberapa belasan tahun lalu?

suzaily

Malaysia pernah digemp4rkan dengan berita mengenai k3s jen4yah kej4m tersebut. Ia melibatkan m4ngsa seorang jurutera komputer di Klang, Selangor dan berasal dari Perlis.

Kejadian ini berlaku di antara Lorong Pegaga, Taman Chi Liung dengan tapak pembinaan projek perumahan di Taman Bukit Tinggi.

Kejadiannya antara pukul 8.50 pagi hingga 9.15 pagi pada 7 Oktober 2000.

Ketika kejadian, m4ngsa dikatakan menaiki bas dalam perjalanan ke tempat kerja di sebuah hospital swasta di ibu kota bagi melap0r diri untuk kali pertama memulakan kerja idamannya.

Menurut sumber, pemandu bas berkenaan dikatakan menurunkan kesemua penumpang kecuali Suzaily sebelum bertindak mengambil laluan lain dan melakukan jen4yah tersebut di sebuah lokasi.

Sebaik sahaja mengesy4ki ada sesuatu yang tidak kena, Suzaily dikatakan mula p4nik dan menj3rit untuk meminta tolong.

M4ngsa turut mengetuk cermin bas dan cuba keluar mengikut pintu kecem4san.

Namun gagal apabila pemandu bas berkenaan terlebih dahulu mengunci semua pintu melalui suis automatik yang terdapat di panel pemandu.

Bagaimanapun, jerit4n m4ngsa terhenti apabila dit4mpar dan ditum’buk  oleh susp3k ketika terjadi perg3lutan.

Sumber berkata, sewaktu perg3lutan berlaku m4ngsa telah dir0gol serta diperlakukan dengan kej4m di dalam bas tersebut.

Selain dirog0l dan dil1wat, Suzaily turut dipu’kul dengan t3ruk sehingga menyebabkan 44 kesan keced3raan di tubuhnya.

Namun, episod mal4ng gadis itu tidak berakhir di situ sahaja apabila Suzaily turut dijerut menggunakan kain pada leher sehingga mer4gut nyaw4nya.

Lebih kej4m, may4tnya dic4mpak di sebuah jalan di kawasan pembinaan Taman Bukit Tinggi, Klang selepas lelaki durj4na itu selesai melampi4skan n4fsu binat4ngnya.

Tertu’duh utama bagi k3s ini ialah seorang pemandu bas dikenali sebagai Hanafi Mat Hassan berasal dari Bachok, Kelantan. Pes4lah telah dit4han p0lis di terminal bas Klang tiga hari selepas kejadian berlaku.

Sumber melap0rkan pada awal perbicaraan, lelaki berusia 32 tahun itu tidak mengaku bers4lah. Dia mereka-reka cerita kononnya dia terlihat m4ngsa turun daripada bas dalam keadaan yang tergesa-gesa.

Bagaimanapun, keadil4n telah berjaya ditegakkan apabila pihak p0lis dan penyi4sat menjumpai kesan air m4ni milik Hanafi.

Air m4ni itu dikesan di atas lantai bas dan juga bahagian rahim Suzaily.

Tambahan pula, ketika kejadian berlaku seorang pelajar sekolah yang juga merupakan s4ksi utama, Devan a/l Anbalagan terlihat m4ngsa mengetuk cermin tingkap bas yang dipandu susp3k dalam keadaan tidak terurus.

Namun, s4ksi gagal untuk mengekori bas berkenaan yang dipandu laju kerana dia hanya menunggang basikal.

Hanafi telah didapati bers4lah lantas dijatuhkan hukum4n mengikut s3k’syen 376 K4nun Kes3k’saan. Iaitu penj4ra selama 20 tahun dan 12 seb4tan atas kesalahan mer0gol.

Selain itu, dia juga telah dijatuhkan hukum4n g4ntung sampai m4ti selepas dis4bitkan atas kes4lahan membunuh mengikut s3k’syen 302 k4nun yang sama.

Pada 19 Disember 2008, Hanafi dilap0rkan telah m4ut di tali g4ntung di Penj4ra Kajang, Selangor.

May4t susp3k telah dihantar ke H0spital Kajang. Ini untuk tujuan bed4h si4sat sebelum dituntut oleh keluarga dan dibawa ke kampung halaman bagi urusan peng3bumian.

Untuk rekod, ketika kejadian berlaku allahyarham Noor Suzaily tidak berpakaian s3ksi tetapi hanya mengenakan baju kurung dan memakai tudung.

Diharapkan kejadian tr4gik seperti ini dapat dijadikan sebagai pedoman buat kita semua untuk lebih berhati-hati pada masa akan datang.

SUMBER: MYNEWSHUB

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Nz digital Family