Connect with us

Uncategorized

Industri Insuran Kenderaan Malaysia Perlu Dirombak, Penipuan Berbilion RM Setiap Tahun

Published

on

Industri Insuran Kenderaan Malaysia Perlu Dirombak, Penipuan Berbilion RM Setiap Tahun

JIKA anda pernah terlibat dalam kemalangan, anda pasti kenal akan trauma dan kepayahan yang perlu diharungi. Sejurus selepas anda terlibat dalam kemalangan jalan raya, pasti ramai pengusaha ‘tow truck’ berpusu-pusu menghampiri anda dan berebut ‘menawarkan’ servis mereka.

Kemudian, jika anda tidak dapat menyelesaikan isu kemalangan itu tanpa campur tangan polis, mulalah proses yang panjang lebar dan memenatkan. Hendak membuat laporan polis saja sudah cukup leceh. Tak cukup dengan itu, anda akan dihampiri oleh orang tengah tidak diundang yang kononnya boleh ‘settle’kan kes anda.

Gangguan dan desakan dari pengusaha ‘tow truck’ itu perkara biasa hampir setiap kali berlaku kemalangan.

Selalunya, setelah kerja-kerja pembaikan kereta selesai, tuntutan insuran akan jadi satu proses yang leceh dan sukar bagi si pemilik kereta. Ejen-ejen dan orang tengah akan berkata-kata manis dan berjanji macam-macam pada mulanya, tapi bila tiba masanya untuk membuat tuntutan atau ada isu, mereka tiba-tiba hilang.

Pada masa yang sama, kita sebagai pelanggan bersusah-payah membayar premium insuran kereta tiap-tiap tahun. Dalam banyak kes, insuran tidak dapat membantu ketika kita paling memerlukannya. Rasa terumbang-ambing apabila kita sampai berfikir 10 kali untuk samada hendak melalui proses tuntutan insuran atau tidak.

Malangnya, mengapa kita sampai begini sekali? Adakah kita sebagai pelanggan diberi ruang untuk menyuarakan kepayahan yang dihadapi? Siapa yang membela hak kita? Siapa yang melindungi rakyat marhaen seperti kita yang tersekat tanpa jalan keluar?

Kisah penipuan insuran persendirian memang banyak, boleh buat novel

Bagi mereka yang rasa skeptikal dan ragu-ragu tentang kisah-kisah trauma sebegini, kami ingin kongsikan pengalaman rakan penulis kami di WapCar, Jason dan pengalaman saya sendiri. Pada tahun 2014, kereta Proton Inspira milik Jason dilanggar dari belakang oleh pemandu berlesen P di Jalan Klang Lama. Kerosakan yang dihadapi agak teruk. Jason bernasib baik apabila rakan-rakannya segera tiba ke lokasi kejadian sebelum sempat diserbu orang ‘tow truck’.

Namun, dia tidak begitu bernasib baik ketika hendak membuat laporan polis. Ada seorang lelaki (nama samaran diberi Encik K) yang ketika itu, katanya bertujuan untuk membantu ‘pelanggannya’ di balai polis yang sama, terlihat kereta Jason di balai dan mula memberinya ‘nasihat. Ketika itu, rakannya sudah pulang ke rumah kerana dia beranggapan laporan polis boleh dibuat tanpa sebarang masalah atau gangguan.

Jason yang ketika itu cukup runsing dan penat (waktu sudah hampir tengah malam) dan hanya mahukan jalan penyelesaian, terperangkap dengan janji En. K untuk membaiki keretanya di salah sebuah ‘bengkel panel’ En. K.


Kondisi sempurna sebegini tercapai hanya apabila Jason membayar sendiri kerja-kerja pembaikan yang sepatutnya dibuat dengan betul oleh ‘bengkel panel’ tersebut.

Apabila dia pergi melawat keretanya di bengkel yang dikatakan tadi, rupanya ia hanyalah bengkel ‘bawah pokok’ di tepi sungai di Kayu Ara. Bengkel tersebut usang, kotor, dan tak nampak seperti bengkel yang boleh dipercayai. Keretanya dibiarkan di kawasan lapang yang terbuka, berlumpur dan tanpa penjaga.

Tiba masanya kereta boleh diambil semula, dia terus memeriksa bampar belakang ‘baru’ yang dijanjikan dan juga kemasan catnya. Hasilnya tidak memuaskan. En. K meyakinkannya yang lapisan cat tersebut perlukan masa untuk ‘settle’. Dia masuk ke dalam kereta dan masuk gear undur, penderia undur kereta pula berbeza bunyinya dari yang asal. Dia sedar yang alat ganti digunakan tidak menepati standard dan dia menggesa bengkel tersebut untuk memasang alat ganti asli.

Setelah selesai semuanya dan penderia belakang pun diganti dengan yang asli, masalah ketiga pula timbul dalam masa kurang setahun. Cat bampar belakang mula merekah dan menjadi kekuningan (warna kereta Solid White).


Setelah kereta dibaiki selepas kemalangan, rupa-rupanya ‘crash bar’ belakang tidak diganti.

Pemeriksaan lanjut dibuat di bengkel seorang kenalan Jason. Apabila bampar belakang dibuka, bampar tersebut rupanya bukan bampar baru dan ada kesan tampalan merata-rata. Lebih mengejutkan, ‘crash bar’ belakang hilang. Ia sepatutnya ada, tapi hakikatnya dia dapat bampar kosong saja.

‘Crash bar’ penting untuk melindungi kereta dan penumpang jika berlakunya perlanggaran dari belakang.

Jangan tertipu dengan geng ‘tow truck’!

Pengalaman penulis sendiri pula jadi pengajaran tentang kepentingan MENGELAK orang ‘tow truck’ yang menyerbu kereta anda apabila berlaku kemalangan atau kerosakan. Kereta lama saya, Perodua Kenari, pernah terkandas di Lebuhraya PLUS – dalam 3 km sebelum susur keluar Plaza Tol Senawang. Saya hubungi PLUS untuk bantuan, dan saya diminta untuk menunggu PLUSRonda tiba. Saya menolak kereta ke laluan kecemasan, jam menunjukkan pukul 11.30 malam.


Kes kereta buat hal kali kedua pada hari berbeza.

15 minit kemudian saya dihampiri sekumpulan lelaki – mereka datang dengan sebuah Proton Iswara dan sebuah ‘tow truck’. Salah seorang daripada mereka datang dan menawarkan khidmat ‘towing’ ke Plaza Tol Senawang (yang saya tahu, PLUSRonda akan bantu bawa kereta rosak ke plaza tol atau R&R terdekat).

Sekali pandang, sememangnya kehadiran mereka agak meragukan. Tapi yang mengejutkan, lelaki tersebut memakai jaket biru PLUS! Jaket nampak lusuh, tapi katanya mereka wakil/’runner’ PLUS yang membantu pihak konsesi lebuh raya dalam kes sebegini.

Jam sudah lewat 12 malam, saya pula wanita yang bersendirian dikepung oleh sekumpulan lelaki yang mendakwa mereka boleh membawa kereta saya ke Plaza Tol Senawang. Saya akur, kerana plaza tol tersebut hanya kurang 3 km di hadapan. Saya anggap, sebaik tiba di plaza tol, saya akan minta bantuan di sana.

Ia pastinya satu keputusan paling kurang bijak yang pernah saya ambil. Berseorangan tanpa pengalaman dibantu oleh PLUSRonda sebelum kejadian berlaku, dan disebabkan mereka memakai jaket berlencana jahit PLUS, saya terlalu optimistik yang mereka akan menurunkan saya di plaza tol.


Bagi yang tak kenal, ini pasukan PLUSRonda sebenar.

Dah sampai ‘part’ seram. ‘Tow truck’ yang saya tumpangi bersama Kenari saya tidak berhenti di Plaza Tol Senawang, sebaliknya dibawa terus ke sebuah bengkel terpinggir di kawasan komersial tanpa banyak kedai berhampiran Tesco Extra Seremban.

Dalam perjalanan, saya terpaksa curi-curi hubungi ibu saya di Melaka untuk bantuan. Terima kasih tak terhingga saya ucapkan pada rakan saya di Seremban, Adderly, yang sanggup datang membantu pada jam 1 pagi. Saya terpaksa meminta khidmat ‘tow truck’ kenalan saya di Melaka untuk datang dan membawa kereta saya pulang ke rumah. Sebelum ‘tow truck’ tersebut tiba, kereta saya hampir-hampir dileraikan oleh pekerja bengkel tersebut. Semuanya selesai pada jam 3.30 pagi.

Kenapa banyak penipuan? Jawapannya, pulangannya lumayan

Bengkel dan ‘tow truck’ sebegini boleh dapat komisyen sehingga 20% bagi setiap kerja pembaikan.

WapCar.my mendapatkan pandangan profesional dari Sean Wang, Ketua Pegawai Eksekutif Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad tentang sebab mengapa industri ini bergelumang dengan penipuan dan ketidakjujuran ramai pihak. Jawapannya cukup mudah – pulangannya lumayan.

Banyak bengkel, dalam usaha untuk memberi keuntungan kepada ‘tow truck’ pemangsa supaya lebih banyak kereta masuk ke bengkel mereka, dianggarkan menawarkan komisyen sehingga 30 peratus daripada jumlah pembaikan yang diluluskan, bagi setiap kes. Jika jumlah yang diluluskan untuk pembaikan adalah RM 10,000, mereka dengan mudah dapat RM 3,000 hanya untuk satu ‘job’. Tak hairanlah jika geng ‘tow truck’ atau ‘callmen’ ini berebut sehingga sanggup menipu dan mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain.

Masalahnya, disebabkan oleh komisyen tinggi, bengkel-bengkel cenderung untuk mengambil jalan pintas dalam proses pembaikan supaya mereka boleh buat untung. Oleh itu, ‘penjimatan kos’ dilontarkan pula ke pemilik kenderaan yang tak tahu menahu tentang kualiti dan jalan kerja pembaikan kereta mereka ketika proses pembaikan berlangsung.

Bagi memberikan gambaran tentang betapa besarnya skala masalah ini di Malaysia, Sean memberitahu kami bahawa setiap tahun, penipuan insuran sudah menjadi sindiket penipuan berbilion ringgit nilainya disebabkan oleh korupsi dan penyelewengan yang sudah membiak bertahun lamanya.

Melihat keadaan industri ini yang amat menyedihkan dan sudah jauh terperosok dalam sistem yang gagal melindungi pihak berkepentingan, Allianz mengambil keputusan untuk menyemai perubahan – bermula dengan pengenalan program Allianz Road Rangers (ARR). Ia merupakan bantuan tepi-jalan percuma, dan servis kemalangan yang ditawarkan kepada pemegang polisi Allianz General Motor Comprehensive sejak 2017.

Kesimpulan

Walaupun usaha untuk memerangi penipuan insuran di Malaysia cukup mencabar perjalanannya, organisasi seperti Allianz ingin melindungi hak pelanggan sejak dari mula kemalangan berlaku sehingga ke akhirnya. Bak kata Sean, “Kami tak boleh lupa yang kami menjalankan perniagaan untuk melindungi pelanggan-pelanggan kami. Inilah tunjang utama dalam perniagaan kami.”

Proses tuntutan insuran untuk membaiki kereta anda selepas kemalangan sepatutnya lebih ringkas, namun hakikatnya ia diselubungi pelbagai cabaran dan halangan yang tak sepatutnya berlaku. Kita sebagai pengguna hanya boleh berharap yang program sebegini boleh mencetus perubahan dalam industri ini dan membawa kesedaran di kalangan banyak lagi pihak-pihak lain.

Sumber :  Aku Papan Kekunci

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hiburan

Hanya guna Kurma daging Tin adabi.

Published

on

By

Untuk mak-mak yang bekerja, bolehlah simpan daging kurma tin adabi banyak-banyak. Mak-mak tak perlu risau dah nak tunggu daging beku lembik. Hanya menggunakan kurma daging tin sahaja boleh menghasilkan makanan tengah hari yang sangat istimewa. Mesti anak-anak makan dengan berselera selepas balik daripada sekolah.

Resepi Nasi Daging Paling Ekspres & Viral, Guna Kurma Tin Adabi Je!

Untuk mak-mak yang bekerja, bolehlah simpan daging kurma tin adabi banyak-banyak. Mak-mak tak perlu risau dah nak tunggu daging beku lembik. Hanya menggunakan kurma daging tin sahaja boleh menghasilkan makanan tengah hari yang sangat istimewa. Mesti anak-anak makan dengan berselera selepas balik daripada sekolah.

RESEPI NASI DAGING Ketika kita masih lagi dalam ‘mood’ perayaan Hari Raya Aidilfitri, sudah pasti masih ramai dalam kalangan kita yang masih menerima kunjungan tetamu di rumah bukan? Dah bosan asyik sajikan ketupat, lemang dan rendang sahaja, apa kata anda sajikan pula menu nasi daging untuk mereka yang datang.

Susah nak masak?

Jangan risau, berikut merupakan perkongsian resepi nasi daging paling ekspres dan viral hanya menggunakan kurma dalam tin sahaja. Memang padu!

RESEPI NASI DAGING ADABI VIRAL

Tumis tomato yang didadu

-Tumis la sekali tiga sekawan

-Bawang besar,cabai hijau

-Tumis dengan planta,wangi

-Pastu tuang la kurma Daging Adabi ni

resepi nasi daging

1.Lepas tu ampa tuang la kuah ni dalam beras, kami tambah garam dengan kiub ayam dan daging rebus dalam ni..dan masaklah macam biasa.

2.Ni kami masak dua pot beras basmati bersamaan 3 pot air dan satu tin KURMA DAGING ADABI. Ni cara rajin sikit..agak malas ampa takyah tumis apa apa pun, tuang satu tin kurma daging ni dalam beras.

3.Konsep dia sama ja macam masak beriani kambing Adabi..yang pasti semua jenis lauk tin Adabi sedap!

Untuk air asam tu saya selalu buat gini ja:

Potong nipis tomato dan bawang besar

-Pastu masukkan sambal belacan

-Pastu campur sikit air asam jawa Adabi dan belacan sikit, letak garam sikit dan sos tomato sikit. Gaul semua sekali.

-Kalau takda sambal belacan, ampa potong cabai melaka.

Siap!

Sumber: Hidayah Terbilang, Sirap Limau

Continue Reading

Uncategorized

BUBUR LAMBUK CIRI KHAS RAMADHAN

Published

on

By

Bila nak masuk je bulan puasa ni, menu bubur lambuk memang dicari. Bagi warga kota KL, ada yang sanggup yang sanggup beratur panjang kat Masjid Kampung Baru yang cukup terkenal dengan bubuk lambuknya yang sedap, dan yang bestnya percuma pulak tu.

Menu Popular Ramadan, Bubur Lambuk Versi Ringkas! Tapi Rasanya Ummph…

Bubur Lambuk Versi Simple Tapi Sedap

Bila nak masuk je bulan puasa ni, menu bubur lambuk memang dicari. Bagi warga kota KL, ada yang sanggup yang sanggup beratur panjang kat Masjid Kampung Baru yang cukup terkenal dengan bubuk lambuknya yang sedap, dan yang bestnya percuma pulak tu.

Bubur lambuk ni resipinya ada macam-macam versi . Jika di Terengganu banyak sayur ulam di dalamnya tetapi di Selangor dan KL ni bubur lambuk daging dan ayam lebih popular. Nak-nak kalau guna daging tetel memang terangkat lah rasanya.Ada macam-macam resipi, tapi Min rasa ni lebih mudah dan gerenti jadi.

Resipi perkongsian dari Jamal dan Asmahan via Fb MAHN (Masak Apa Hari Ini).

BUBUR LAMBUK

Bahan-bahan :

2 mug beras | rendam dalam 20 minit

1/2kg daging | campur yang berlemak (daging tetel)

1 bungkus kecil rempah sup

250ml santan

3 sudu makan lada hitam

3 biji bawang merah | dikisar

8 ulas bawang putih | dikisar

1.5sm halia | dikisar

1kiub pati kiub lembu | jika suka

Kentang secukupnya | dipotong kiub

Lobak merah  | dipotong kiub

Daun sup | untuk ditabur

Bawang goreng | untuk ditabur

Cara Memasak :

  • Pijarkan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia hingga agak garing.
  • Masukkan rempah sup, tumis hingga naik minyak dan masak.
  • Masukkan daging, gaul sebati dan masukkan beras.
  • Gorengkan beras seketika, dan masukkan air
  • Rebus beras sehingga nampak lembut.
  • Masukkan santan dan garam secukup rasa.
  • Masukkan lada hitam dan pati kiub lembu,Masukkan juga kentang dan lobak merah.
  • Bila sayur dah lembut, taburkan daun sup dan bawang goreng.
  • Siap untuk dihidang.

Mudah dimasak, semua pun masuk dalam satu periuk aje. Boleh ulang makan banyak kali. Kalau beli tapi ‘umat’ kat rumah tu ramai mana puas makan sekali aje kan. Jadi selamat mencuba, try sekarang nanti puasa boleh buat lagi.

Kredit : Jamal dan Asmahan via MAHN, Harmagidun

Continue Reading

Petua

ALMOND COKLAT SEMUDAH ABC

Published

on

By

Almond coklat ini kebiasaannya disajikan waktu hari raya. Namun kini, coklat almond ini juga dijadikan sebagai pemanis mulut/dessert harian.

2 BAHAN INI MENGHASILKAN ALMOND COKLAT YANG SANGAT SEDAP!! 

Almond coklat ini kebiasaannya disajikan waktu hari raya. Namun kini, coklat almond ini juga dijadikan sebagai pemanis mulut/dessert harian. Rupanya cara pembuatannya semudah ABC gais !

Almond Coklat Cuma Guna 2 Bahan, Memang Ketagih! Nak Almond Kekal Rangup, Ikut Tips Ni..
Almond Coklat, Rangupnya Memang Boleh Habis Sebalang. Kudapan almond bersalut coklat ni memang berhantu betul! Sekali dah start mengunyag, memang susah nak berhenti. Ralit makan,krup krap dalam mulut. Rangup sungguh!
Buat banyak-banyak boleh simpan dalam balang. Sambil menonton , sambil makan almond coklat ni.
Nak hiding ganti biskut Raya nanti pun boleh.
RESEPI ALMOND COKLAT 2 BAHAN
Bahan-Bahan:
400g almond
6 pek coklat Cadbury dairy milk ( boleh guna apa-apa coklat kegemaran anda )
Cara-Cara Membuatnya:
Goreng almond tanpa minyak. Api sederhana ye. Rajin- rajin dikacau supaya almond tak hangit dan masak sekata.
Selepas digoreng kemudian masukkan dalam oven pula. Suhu 150 untuk 20 minit. Ini pun rajin buka pintu dan kacau supaya ranggup sebati.
Siap dah.
Rasalah. Rangup sungguh! Tak berhenti makan sebab almond ni. Tapi jangan habiskan sudah. Tak jadi almond coklat kita nanti.
Guna 6 pack untuk 400 gram almond tadi.
Letak dalam mangkuk yang tahan panas.Wapkan. Bawah periuk letak air yang sedang mendidih. Kacau coklat sampai cair. ( guna kaedah double boil ye )
Dah cair begini letak tepi dalam 15 minit. Tunggu dia sejuk.
Dah sejuk coklat tadi masukkan almond. Bila sejuk masuk almond yang dah bakar tadi.
Tips : Jangan masukkan ketika panas, nanti hilanglah kerangupan almond tu. Kacau sebati semua.
Kemudian ambil sudu letak comel comel atas tray. Dah siap masukkan dalam peti ais selama 20 minit.
Siap dah. Boleh dah mengunyah!
Letak dalam balang sesiap. Letak luar pon tak cair ye. Nak lagi cantik, boleh letak dalam paper cup.
Selamat mencuba!
Kredit: Ameera Via Rasa, Harmagidun
Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Nz digital Family