Connect with us

#TAULADAN

DOA DALAM DIAM

Published

on

Kekuatan Doa sangat luar biasa. Bagi yang tidak percaya pada kehebatan doa, cubalah doakan seseorang dalam diam. Kita akan lihat kesannya.

DOA DALAM DIAM – IRSYAD AL-HADITH SIRI KE-108: DOA SEORANG SAHABAT KEPADA SAHABATNYA

Doa merupakan senjata bagi orang Muslim. Ramai dari kita yang sering berhajat sesuatu kepada Allah namun masalah yang kita hadapi terlalu lama kita tanggung. Memang benar, ujian yang lebih panjang ada kelebihannya iaitu banyak pelajaran yang kita dapat, kita lebih matang dan kedepannya kita lebih kritis dalam menangani dan menyelesaikan sesuatu masalah secara tenang.

Namun, sesetengah daripada kita, apabila ujian menimpa terlalu lama, kita malah menjadi kurang percaya pada sebuah doa dan pertolongan daripada Allah. Ia menyebabkan iman kita goyah dan dikhuatiri syaitan lebih mudah menghayutkan kita ke jalan kesesatan. Na’udzubillahimindzalik !

Oleh yang demikian, salah satu cara agar doa kita mudah diqabulkan dengan cepat adalah dengan mendoakan orang lain dalam diam. Semoga persoalan dan jawapan di bawah dapat memberikan kita intipati dan jalan keluar daripada masalah.

Soalan: Apakah sahih hadith berdoa kepada sahabat tanpa pengetahuannya adalah mustajab?

Jawapan :

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Berdasarkan soalan di atas, doa merupakan satu anugerah yang sangat istimewa dikurniakan oleh Allah SWT kepada kita sebagai hamba-Nya. Sebelum kami menjawab persoalan di atas, di sini kami ingin nyatakan makna doa terlebih dahulu.

Menurut Imam al-Khattabi, makna doa adalah pemohonan  hamba kepada Tuhannya dengan mengharapkan  pertolongan-Nya dan juga bantuan daripada-Nya. [Lihat: Sya’n al-Du’a, 1/4]

Selain itu, Allah SWT sangat suka hamba-hamba-Nya berdoa kepada-Nya sebagaimana yang disebut di dalam nas-nas ilahi. Antaranya, Firman Allah SWT:

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

Maksudnya: “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul”. [al-Baqarah:186]

Berkaitan soalan di atas, hadith berkaitan doa kepada sahabatnya tanpa pengetahuannya adalah mustajab adalah hadith yang sahih sebagaimana yang dinyatakan oleh Imam Muslim di dalam kitabnya (Sahih Muslim).

 

Matan Hadith

Daripada Abi Darda’ RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

مَا مِنْ عَبْدٍ مُسْلِمٍ يَدْعُو لِأَخِيهِ بِظَهْرِ الْغَيْبِ، إِلَّا قَالَ الْمَلَكُ: وَلَكَ بِمِثْلٍ

Maksudnya: “Tidak ada seorang hamba yang muslim apabila berdoa kepada saudaranya yang berjauhan (tanpa pengetahuannya), melainkan malaikat berkata kepadanya: dan bagi kamu sepertinya (seperti yang didoakan)”. [Riwayat Muslim (4912)]

Daripada Safwan bin Abdillah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

دَعْوَةُ الْمَرْءِ الْمُسْلِمِ لأَخِيهِ بِظَهْرِ الْغَيْبِ مُسْتَجَابَةٌ، عِنْدَ رَأْسِهِ مَلَكٌ مُوَكَّلٌ كُلَّمَا دَعَا لأَخِيهِ بِخَيْرٍ، قَالَ الْمَلَكُ الْمُوَكَّلُ بِهِ: آمِينَ وَلَكَ بِمِثْلٍ

Maksudnya: “Doa seseorang muslim untuk saudaranya secara berjauhan (tanpa pengetahuannya) adalah mustajab. Di kepalanya (yang berdoa) terdapat malaikat yang diwakilkan kepadanya, setiap kali dia berdoa kepada saudaranya dengan kebaikan maka malaikat yang diwakilkan itu akan berkata: Amin dan bagi engkau seperti itu juga (sama seperti apa yang didoakan itu)”. [Riwayat Muslim (4914)]

 

Makna Hadith

Adapun yang dimaksudkan oleh Rasulullah SAW dengan “ظهر الغيب” adalah ketika orang yang didoakan itu tiada ataupun berdoa kepadanya secara diam-diam (tanpa pengetahuannya). Ini kerana, dengan cara itu akan menimbulkan atau meningkat tahap keikhlasan kita ketika berdoa. Selain itu, yang dimaksudkan dengan “مثل”  adalah seperti yang didoakannya. Tambahan pula, ini menunjukkan akan kelebihan berdoa kepada saudaranya muslim secara diam atau sembunyi. Walaupun yang didoakan itu adalah sekumpulan kaum muslimin maka dia akan memperoleh kelebihan ini (kemustajaban doa). Jika yang didoakan itu adalah sebahagian daripada kaum muslimin, zahirnya dia juga mendapat kelebihan ini. (iaitu Allah SWT memakbulkan doanya). Disebabkan itu, sebahagian salaf, jika mereka ingin mendoakan kepada dirinya, mereka akan berdoa kepada saudaranya muslim secara sembunyi kerana ia adalah mustajab dan mereka akan memperolehi yang sama seperti yang didoakan itu. [Lihat: al-Minhaj Syarh Muslim, 17/49]

Fiqh al-Hadith

Antara fiqh al-Hadith yang boleh diambil daripada hadith ini adalah:

 • Islam sangat menggalakkan setiap umatnya agar sentiasa berdoa kepada saudaranya.
 • Kita dituntut untuk mendoakan perkara-perkara kebaikan kepada saudara kita.
 • Doa seorang hamba tanpa pengetahuan saudaranya adalah mustajab di sisi Allah SWT.
 • Setiap apa yang kita doakan, Allah SWT juga akan mengurniakan kepada kita sama seperti yang kita doakan.

 

Penutup

Kesimpulannya, marilah sama-sama kita berdoa kepada sahabat atau saudara kita dalam setiap doa yang kita panjatkan kepada Allah SWT. Ini kerana, doa memiliki kuasa atau kelebihannya yang tersendiri dan Allah SWT pasti akan memakbulkan setiap permintaan hamba-Nya tapi dengan cara yang berlainan. Akhirnya, semoga Allah SWT memakbulkan setiap doa kita serta menggolongkan kita daripada kalangan hamba-Nya yang menerima taufik dan hidayah-Nya. Amin,

Wallahua’lam

SUMBER : Muftiwp.Gov.My

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

#SEMASA

LELAKI M4BUK TERJUMPA DIRINYA SENDIRI

Published

on

By

Seorang lelaki mabuk menghabiskan masa berjam-jam lamanya menyertai misi pencarian orang hilang bersama pasukan penyelamat.

Lelaki M4buk Bantu Polis Cari Orang H1lang, Rupanya Yang H1lang Itu Dirinya Sendiri

                                                                                           Gambar Sekadar Hiasan

Seorang lelaki mabuk menghabiskan masa berjam-jam lamanya menyertai misi pencarian orang hilang bersama pasukan penyelamat.

Bagaimanapun, dia langsung tidak sedar bahawa orang hilang yang dicarinya itu sebenarnya adalah dirinya sendiri.

Beyhan Mutlu dari Inegol, Turki sebelum itu mengembara di hutan bersama rakan-rakannya dan didakwa turut minum minuman beralk0hol hingga mabuk.

Namun menurut Daily Mail, isterinya mendakwa cuba menghubunginya berkali-kali tapi gagal, lalu terus membuat lap0ran polis tentang ‘kehilangannya’.

Lantas pihak p0lis bersama pasukan penyelamat dan sukarelawan segera ke hutan berkenaan bagi melakukan 0perasi pencarian Beyhan yang dikatakan hilang itu.

Dalam masa sama, Beyhan bersama rakan-rakannya yang mabuk ketika itu menyedari kehadiran pasukan penyelamat tersebut, lantas turut menyertai mereka bagi membantu pencarian ‘orang hilang’ terbabit.

Bagaimanapun ketika salah seorang penyelamat melaungkan nama ‘Beyhan Mutlu’ dengan kuat sewaktu mencari, Beyhan yang sedang mabuk terus menjawab “Saya di sini!”.

Sekelip mata, ‘orang hilang’ itu telah dijumpai dan misi pencarian akhirnya selesai.

Beyhan kemudiannya diminta untuk beri keterangan kepada polis mengenai ‘kehilangannya’ yang telah membimbangkan keluarganya.

Namun Beyhan merayu kepada p0lis, “Jangan hkum saya te.ruk-te.ruk, tuan. Ayah saya akan bnuh saya,”

Pihak p0lis menghantarnya pulang ke rumah selepas itu dan lanjutan kes ‘kehilangan’ tersebut tidak dikenal pasti setakat ini.

SUMBER : BorneoDailyBuletin

Continue Reading

#SEMASA

ANTANOM ANAK RIMBA BORNEO (SABAH) BERJIWA BESAR !

Published

on

By

Orang sabah kena bangga kerana memilki pahlawan berjiwa besar iaitu ANTANOM ! Tidak ramai dari kita yang memilki sifat mulia sepertinya.

ANTANOM ANAK RIMBA BORNEO (SABAH) BERJIWA BESAR !

ANTANOM merupakan anak kelahiran sabah yang memilki sifat yang sangat terpuji kerana dia memiliki jiwa yang sangat besar ! Orang sabah kena bangga kerana memilki pahlawan berjiwa besar iaitu ANTANOM ! Tidak ramai dari kita yang memilki sifat mulia sepertinya.

Mungkin sudah ramai yang lupa pada sejarah pahlawan sabah ini. Untuk mengembalikan semula semangat memperjuangkan kemajuan dan perubahan sabah, jom kita kenali semula latar belakang pahlawan yang hebat ini !

 

a) Latar belakang

 •  Nama sebenar Ontoros anak lelai Antanom
 •  Ketua kaum Murut di Rundum
 •  Dilahirkan pada tahun 1875
 •  Ketika beliau berusia 30 tahun Antanom telah memimpin orang Murut menentang SBUB yang menindas kaumnya

(b) Faktor Penentangan

(i) Melarang Membuka Tanah Baru
– SBUB melarang mereka membuka tanah baru
– Merasakan hak mereka diceroboh
– Akibatnya mereka kekurangan beras

(ii) Mengenakan Cukai Yang Membebankan
– Cukai kepala satu dolar setiap orang
– Cukai tanaman pindah sebanyak 50 sen setiap ekar
– Cukai sebatang pokok kelapa untuk minuman tuak sebanyak 25 sen
– Cukai tangkapan ikan besar
– Cukai memelihara anjing sebanyak satu dolar seekor

(iii) Menjadi Buruh Paksa
– Orang Murut dijadikan buruh paksa
– Tujuan untuk membina jalan di pedalaman dan memasang kawat telegraf antara Tenom dengan Rundum

(iv) Menzalimi Keluarga
– Suami isteri kaum Murut dikehendaki tinggal berasingan di sebelah menyebelah tebing sungai
– Mereka dikenakan satu dolar setiap kali berkunjung
– Jika mereka mempunyai dua orang anak, salah seorang akan diambil SBUB untuk dijadikan buruh paksa

(v) Menceroboh Kawasan Hutan
– SBUB menceroboh hutan untuk membina jalan
– Kaum Murut membantah kerana mengikut kepercayaan mereka pencerobohan akan mengganggu roh nenek moyang mereka

© Peristiwa Penentangan

ORANG KITA sabah sarawak -OKss - Sejarah Aki Antanom, Pahlawan besar Murut yang bertanggungjawap mendirikan "Negeri Murut" di Selatan Sabah, North Borneo. Siapakah Antanom? Antanom atau nama sebenarnya Ontoros bin Antanom dilahirkan
– Antanom menyatukan orang Murut menentang SBUB dmi menebus maruah mereka
– Februari 1915 Antanom menyerang Pensiangan dan membakar bangunan kerajaan
– Mac 1915 Antanom memimpin kira-kira 600 orang Murut menyerang Rundum dan berjaya memusnahkan pejabat pentadbiran SBUB
– Kejayaan itu menaikkan semangat perjuangan orang Murut dan pengikut Antanom   bertambah menjadi 900 orang
– Antanom membina kubu pertahanan di Sungai Selangit yang mengandungi 7 buah rumah bawah tanah
– April 1915 SBUB menghantar 400 orang tentera menyerang kubu Antanom
– Pertempuran berlaku selama 6 minggu
– Antanom dan 400 orang Murut terkorban dalam mempertahankan Rundum
– Penentangan ini dikenali sebagai ‘Kebangkitan Rundum’

(d) Kesan Penentangan

Terseksa jadi buruh paksa tentera Jepun | Sinar Harian

                                                                                 Sekadar gambar hiasan 

SBUB mengenakan tindakan tegas terhadap pengikut Antanom
– 8 orang kanan Antanom dibuang daerah ke Kudat
– Pengikut-pengikut yang lain menjadi buruh paksa memasang kawat telegraf dari Kimanis hingga ke Keningau
SBUB mengarahkan orang Murut bersumpah taat setia bagi mengelakkan kebangkitan seterusnya
– Orang Murut berpindah ke pedalaman Kalimantan sebagai tanda protes terhadap SBUB

SUMBER : https://tokohtokohpejuangsabah.tumblr.com/post/107608128228/antanom-pahlawan-anak-rimba-berjiwa-besar / Tokoh tokoh pejuang sabah

Continue Reading

#TAULADAN

SEORANG ANAK MEMINTA KU,BUR IBUNYA DIGALI SEMULA KERANA CURIGA KALAU IBUNYA TELAH DIROGOL !

Published

on

By

Siapa yang menginginkan diri dizalimi? Namun takdir yang menimpa terpaksa diterima. Warga emas disyaki telah dir0gol !

SEORANG ANAK MEMINTA KU,BUR IBUNYA DIGALI SEMULA KERANA CURIGA KALAU

IBUNYA TELAH DIR0GOL !

Kubur wanita warga emas terpaksa digali semula, anak mohon kematian ibu disiasat - SelayangPandang.Net

Kubur seorang warga emas yang ditemui m3ninggal dunia dalam rumahnya di sebuah kampung di Serdang, Kulim dijangka akan digali semula pada hari ini berikutan anak mangsa yang mengesyaki kemungkinan ibunya itu menjadi mangsa bun0h.

Minta kubur digali

Warga emas wakili 22 peratus populasi dunia menjelang 2050 | Astro Awani

                                        Sekadar Gambar Hiasan

Memetik laporan Harian Metro, mangsa yang berusia 79 tahun dilaporkan meninggal dunia pada Isnin lalu. Ketika ditemui, maangsa berada dalam keadaan tanpa seurat benang manakala baju serta kain batik dipakainya ditemui di atas lantai. Kes itu kemudian diklasifikasikan sebagai mati mengejut dan jenazah mangsa juga telah dikebumikan.

Namun dua hari kemudian, anak mangsa tampil di balai polis membuat laporan supaya siasatan lanjut dilakukan selepas mengesyaki kematian ibunya itu mempunyai unsur jenayah. Hal ini kerana, anak mangsa mendakwa barangan berharga milik ibunya seperti gelang, dua cincin dan telefon bimbit didapati hilang.

Bukan itu sahaja, anaknya turut mendakwa melihat kesan tompokan darah pada cadar serta kain lampin dipakai mangsa selepas membuat pemeriksaan lanjut.

Selain itu, anak mangsa juga mendakwa dia dimaklumkan terdapat kesan lebam di kanan badan serta telinga dan luka di hidung jenazah ibunya ketika dimandikan.

Susulan itu, polis telah mengeluarkan permit untuk menggali semula kubur wanita terbabit bagi tujuan bedah siasat.

Sumber: HarianMetro / OhBulan

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Nz digital Family