Connect with us

#SEMASA

Murid Tahun 1 Sembunyikan LUK4 DER4 Dengan Memakai Jaket!

Published

on

DERA

KEDAH: Kerana curi.ga seorang guru terhadap murid Tahun 1 yang memakai jaket di dalam kelas, rahsia pende,raan terhadap murid itu akhirnya terbongkar.

Apa yang menye,dihkan, dia menjadi mang,sa pende,raan bapa kandung sendiri.

Difahamkan, kanak-kanak lelaki berusia 7 tahun itu memakai jaket untuk menyemb,unyikan kesan lu,ka dan kecede,raan pada badannya akibat dipu,kul.

Semasa kejadian di dalam kelas pada jam 8 pagi kelmarin, guru berkenaan berasa pelik selepas melihat kesan merah di muka anak muridnya itu.

DERA

Guru Terkejut Lihat Kesan C4lar, Le.bam, Lu,ka dan K0yak Pada Murid

Guru terbabit memaklumkan kepada guru penolong kanan yang kemudian membuat pemeriksaan sebelum terke,jut apabila mendapati ada kesan ca,lar di badan, le,bam siku, lu,ka telinga kiri dan bibir terk0yak dipercayai akibat dipu,kul.

Susulan itu katanya, percayai kesan lu,ka itu akibat dipu,kul, satu laporan polis dibuat guru sekolah berkenaan.

“Mang.sa dibawa guru penolong kanan berkenaan ke balai polis dan turut dihantar ke H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH) sebelum dimasukkan ke wad untuk rawatan lanjut,” katanya Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Zaidy Che Hassan.

Menurutnya, dalam laporan perubatan awal d0ktor yang merawat mendapati terdapat kesan le,bam baru dan lama.

Leb4m yang terdapat di kepala, leher serta badan yang didakwa berpunca daripada pende,raan.

Bapa Ditahan

Susulan itu, polis menahan bapa murid terbabit yang berusia 29 tahun di Jalan Jati, Sungai Petani jam 8 malam kelmarin.

Sus,pek dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Muda untuk sias,atan lanjut dan difahamkan dia mengaku memu,kul anaknya itu.

Polis turut meram,pas sebatang penyapu, rotan panjang dan senduk plastik yang dipercayai digunakan sus,pek ketika memu,kul anaknya.

Kata Zaidy lagi. Hasil sia,satan dan pemeriksaan lanjut kita mendapati mang.sa yang juga anak tunggal itu tinggal bersama bapa kandung dan ibu tiri sejak setahun lalu.

Degil Dan Hiperaktif Punca Bapa Pu,kul Anak

Sus,pek turut mengaku memu,kul anaknya sejak 2 bulan lalu kerana mendakwa mang.sa degil dan hiperaktif.

“Sebelum ini, mangsa dijaga neneknya yang tinggal di Tanjung Dawai sejak kecil dan dia juga baru berpindah sekolah,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Sus,pek yang juga pekerja kilang itu kini dire.man 6 hari. Reman bermula semalam bagi membantu sia.satan mengikut S3ksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-kanak 2001.

Terima Kasih Cikgu

Meninjau reaksi-reaksi warganet mengenai perkara ini, rata-ratanya mengucapkan terima kasih kepada guru yang prihatin. Mengambil berat dan berani ke hadapan untuk membuat laporan p0lis dalam membela nasib muridnya.

Sememangnya bukan mudah menjaga kanak-kanak hiperaktif, autis.me dan seumpamanya. Ia memerlukan kesabaran yang tinggi serta pengetahuan bagaimana untuk mendidik dan mengawal mereka, bukan dengan kekerasan mahupun pende,raan.

SUMBER: HARMAGIDUN

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

#SEMASA

BOB LOKMAN MEN1NGGALKAN KITA SEMUA

Published

on

By

Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati
BOB LOKMAN MENGEMBUSKAN NAF4S TERAKHIR
Innalillahi wainna illaihirojiun…
Setiap yang bernyawa pasti akan merasai m4ti.
“Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kem4tiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarga beliau, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..”
Untuk makluman semua, Abg Bob Lokman baru sahaja men1nggal dunia, Hari JUMAAT.. Sama-sama kita sedekahkan alfatihah.
May be a black-and-white image of 1 person and beard
KOTA BHARU : Penulis lirik terkemuka tanah air yang juga pelakon terkenal, Bob Lokman, 58, men1nggal dunia hari ini.

Difahamkan Bob Lokman atau nama sebenarnya, Mohd. Hakim Lokman men1nggal dunia di kampung halamannya di Kubang Kerian.

Utusan Malaysia sebelum ini melaporkan penulis lirik itu bergantung ny4wa pada j4ntung kombinasi bateri iaitu alat bantuan jantung, Implantable Automatic Cardioverter Defibrilator (IADC). –UTUSAN

Sumber : Utusan / AstroAwani

Continue Reading

#SEMASA

KANAK-KANAK M4UT TERTUSUK SERPIHAN K4CA

Published

on

By

Mengutip berita dari Perlis Aktif , seorang kanak-kanak ditemui m4ti ketika sedang bermain. Sama-sama kita hadiahkan Al-Fatihah untuk Muhammad Arif Fayyadh b Wahyu Asmi.
ADIK ARIF FAYYADH DITEMUI MEN1NGGAL
Mengutip berita dari Perlis Aktif , seorang kanak-kanak ditemui m4ti ketika sedang bermain. Sama-sama kita hadiahkan Al-Fatihah untuk Muhammad Arif Fayyadh b Wahyu Asmi.
Mengikut laporan, adik Arif Fayyadh meninggal dengan cara tertusuk serpihan k4ca ketika bermain di rumahnya di Kampung Bukit Changgang, Banting.
Salam takziah buat keluarga arwah

MELOMPAT dari sofa, dada tertusuk k4ca meja, pemergian tr4gis seorang kanak-kanak di Kampung Bukit Changgang, Banting, Selangor menjadi perhatian hati warga maya.

Aj.al tertulis buat kanak-kanak lelaki, Muhammad Arif Fayyadh bin Wahyu Asmi, 7, yang m4ut selepas tertusuk serpihan k4ca di bahagian dada ketika bermain di rumahnya.

Ketua Polis Daerah Kuala Langat Superintenden Ahmad Ridhwan Mohd Nor @ Saleh berkata kejadian berlaku ketika mangsa sedang bermain sendirian pada kira-kira jam 4.00 petang.

“Semasa kejadian berlaku, ibu bapa mangsa turut berada di dalam rumah, mereka mendakwa kanak-kanak itu melompat di atas sofa rumahnya sebelum jatuh di atas meja k4ca yang berada di hadapan sofa.

“Kejadian tersebut mengakibatkan dada mangsa terkena serpihan kaca. Mangsa telah dikejarkan ke klinik berhampiran sebelum dibawa ke Hospital Banting dan disahkan meninggal dunia ketika menerima rawatan kecemasan,” katanya.

Sumber : PerlisAktif / SinarHarian

Continue Reading

#DUNIA

Warna kulit manusia berasal daripada t4nah liat

Published

on

By

Islam tidak memandang semata-mata kepada perkara zahir. Justeru, kita bertemu dalam hadis lain yang mengingatkan bahawa Allah tidak melihat kepada rupa paras, bentuk badan, tetapi Allah melihat kepada hati kamu.

Islam tidak membezakan warna ku.lit

Abu Zar al-Ghifari ra pernah sekali bertengkar dengan seorang Islam berkulit hitam. Abu Zar berkata dalam keadaan marah: ‘Wahai anak orang kulit hit4m!’

Nabi SAW mendengar ucapan bersifat jahiliah itu. Baginda sangat membencinya, lalu bersabda kepada Abu Zar:
أعيرته بأمه؟ إنك امرؤ فيك جاهلية!
“Adakah engkau malukan ibunya? Sesungguhnya engkau ini seorang yang ada sifat j4hiliah.”

Baginda terus bersabda yang bermaksud: “..Tidak ada kelebihan orang berkulit putih dari yang berkulit hitam kecuali dengan taqwa atau amal soleh.”

Abu Zar menyesali perbuatannya. Teguran Nabi terkesan pada hatinya. Lantas beliau meletakkan pipinya di tanah, dan berkata kepada lelaki berkulit hitam itu: Bangun, pijak pipiku.

Kisah di atas kelihatan sangat ringkas dan mudah difahami. Namun, ia sebenarnya adalah satu manifestasi penting berkaitan keadilan Islam sejagat yang meletakkan neraca yang benar terhadap sesuatu perkara. Putih dianggap lebih mulia dari hitam, sedangkan kedua-duanya hanyalah warna dari pelbagai warna yang ada. Bahkan kadang-kadang, di tempat tertentu, pada objek tertentu, warna hitam lebih menarik dan menonjol dari warna putih.

Islam tidak memandang semata-mata kepada perkara zahir. Justeru, kita bertemu dalam hadis lain yang mengingatkan bahawa Allah tidak melihat kepada rupa paras, bentuk badan, tetapi Allah melihat kepada hati kamu.

Dalam dunia moden, Presiden Amerika Syarikat, Abraham Lincoln pernah berusaha membanteras apartheid yang berlaku di negaranya. Membezakan kulit putih dan hitam di kalangan manusia di negara yang kononnya hebat sehingga menindas orang kulit hitam yang dijadikan sebagai hamba kepada orang berkulit putih. Amerika mengambil masa yang lama untuk mengikis kezaliman sosial berdasarkan warna kulit ini.

Dalam sejarah Islam pula, Nabi dan para sahabat telah membebaskan ramai orang yang menjadi hamba, sama ada berkulit putih atau hitam. Bilal bin Rabah berkulit hitam, tetapi kualiti iman dan kedudukannya dalam Islam sangat tinggi.

Nabi SAW segera menegur Abu Zar apabila didengar ucapan jahiliah itu. Kita juga sepatutnya demikian. Jangan ada ucapan berbentuk jahiliah yang membezakan warna kulit manusia, di mana sahaja ia berlaku. Namun, dalam masa yang sama, perlu juga diiktiraf bangsa yang mendominasi sesuatu tempat, tanpa menindas dan menzalimi kaum lain. Oleh itu, Nabi sebut dalam hadis lain: Pemimpin itu dari kalangan Quraisy.

Abu Zar bersedia meletakkan pipinya ke tanah supaya lelaki berkulit hitam itu membalasnya. Kita tak perlu meletakkan pipi ke tanah. Cukup dengan kita meletakkan nilai yang hebat ini dalam kehidupan, sama ada bersifat peribadi hinggalah bernegara. – HARAKAHDAILY 30/9/2021

JENIS-JENIS KULIT MANUSIA DI DUNIA

Setiap benua bahkan setiap negara, manusia memiliki ciri khasnya masing-masing. Salah satu ciri khas manusia di dunia adalah ras yang berbeda. Tentu, kita sebagai orang Indonesia memiliki ras yang berbeda dengan orang asli Eropa atau Amerika. Ras juga mempunyai hubungan dengan warna kulit manusia. Sebagai contoh, rata-rata orang ras Kaukasia di Eropa akan memiliki kulit putih yang lebih terang daripada ras Malayan Mengaloid yang berwarna sawo matang dan banyak ditemukan di Indonesia. Lalu, apa saja macam-macam warna kulit manusia yang ada di dunia? Simak penjelasannya di bawah ini

Warna kulit manusia yang ada di dunia bisa berbeda-beda. Menurut buku Prasangka, Konflik, dan Komunikasi Antarbudaya oleh Alo Liliweri (2018:75), warna kulit manusia yang berbeda sebenarnya dipengaruhi oleh banyak zat, meski zat yang paling penting adalah pigmen melanin.
Sinar matahari yang menyinari daerah bumi juga berpengaruh dalam warna kulit manusia. Jika kita lihat, wilayah Indonesia yang mendapat sinar matahari sepanjang tahun akan memiliki penduduk dengan warna kulit yang lebih gelap daripada penduduk yang mendekati kutub dan tidak menerima sinar matahari sepanjang tahun, seperti penduduk Eropa.
Ilustrasi Macam-Macam Warna Kulit, Foto Pexels Cottonbro
                            Ilustrasi Macam-Macam Warna Kulit, Foto Pexels Cottonbro

Seperti yang telah dijelaskan sebelumnya, terdapat beragam warna kulit manusia. Berikut macam-macam warna kulit manusia:

1. Putih

Kulit ini biasa dimiliki oleh ras Kaukasia yang berada di Eropa. Mereka memiliki melanin yang sedikit serta kulitnya lebih mudah terbakar sinar matahari.

2. Kuning Langsat

Warna kulit ini biasa dimiliki oleh penduduk Tiongkok. Kulit kuning langsat tidak benar-benar putih, melainkan sedikit kekuningan seperti buah langsat.

3. Sawo Matang

Ini adalah warna kulit yang banyak dimiliki oleh orang Indonesia, khususnya penduduk Pulau Jawa. Kulit ini bisa menggelap apalagi bila sering terkena matahi.

4. Cokelat Kehitaman

Suku asli Amerika yakni suku Indian memiliki warna kulit ini. Seperti warna sawo matang, warna kulit ini bisa semakin gelap bila sering terkena sinar matahari.

5. Hitam Gelap

Ras Negroid atau penduduk asli Afrika memiliki warna kulit hitam gelap ini. Meskipun demikian, kamu bisa melihatnya di seluruh dunia karena mereka banyak yang telah bermigrasi.
Demikianlah jenis-jenis kulit yang ada dalam dunia.

SUMBER : HarakahDaily / Kumparan.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Nz digital Family