Connect with us

#DUNIA

Selepas 70 Tahun Dan Dihu,kum M4ti, Akhirnya Keadilan Muncul Jua..

Published

on

Disabitkan kesalahan atas kesilapan yang tidak pernah dilakukan, seorang lelaki dihu,kum g4ntung pada usia muda.

Selepas 70 Tahun Dan Dihu,kum M4ti, Akhirnya Keadilan Muncul

Jua..

Admin percaya apa yang berlaku dalam hidup kita adalah suratan takdir yang telah ditentukan oleh Allah s.w.t. Sebagai orang muslim, kita mesti beriman pada qada dan qadar-Nya. Sesuatu musibah yang terjadi dalam hidup kita semua pasti tersimpan hikmah. Admin lampirkan sebuah tragedi yang memilukan di bawah. Selamat membaca! Semoga ada iktibar yang boleh kita ambil.

Mahmood Mattan telah disabitkan kesalahan atas kesilapan yang tidak pernah dilakukan, seorang lelaki dihu,kum g4ntung pada usia muda.

Keluarga seorang lelaki yang disabitkan secara salah atas kesalahan membnuh diberikan permohonan maaf polis atas ‘pend3ritaan yang dahsyat’ disebabkan kega.galan keadilan 70 tahun lalu selepas dia dihu.kum m4ti di p3njara Britain.

Bapa 3 Anak Dihkum G4ntung Pada Usia 28 Tahun

Mahmood Mattan, seorang bapa warga British-Somalia kepada 3 anak dihu.kum g4ntung ketika usia 28 tahun pada 3 September 1952 selepas disabitkan bersalah membnuh Lily Volpert seorang pekedai di kedai pakaian keluarganya di Cardiff.

Menurut Guardian, Mattan mengaku tidak bersalah hingga akhir hayatnya.

Bagaimanapun, pada 1998 selepas kempen tanpa jemu memperjuangkan kem4tian Mattan oleh keluarganya, sabitan kesalahan lelaki itu menjadi rujukan Suruhanjaya Semakan Kes J3nayah pertama yang dibatalkan di mahkamah rayuan.

Lily Volpert dan bapanya.

Jeremy Vaughan, Ketua Konstabel Polis South Wales berkata, ia adalah kes pada zaman ketika isu perka.uman, sikap berat sebelah dan pr3judis berleluasa di seluruh masyarakat termasuk sistem keadilan j3nayah.

Mangsa Kegagalan Sistem Pengadilan

“Tidak syak lagi Mahmood Mattan adalah mangsa kega.galan keadilan akibat daripada pendak.waan berat sebelah yang mana polis juga menjadi sebahagian daripadanya.

“Detektif dari polis bandar Cardiff, kini sebahagian daripada polis South Wales, menyi.asat pembnuhan V0lpert berusia 41 tahun yang lehernya dik3lar di sebuah kedai pada Mac 1952,” katanya.

Kedai pakaian Lily Volpert

Katanya, adalah betul dan wajar permohonan maaf dibuat oleh pihak polis atas apa yang berlaku 70 tahun lalu dan mengurangkan pend3ritaan d4hsyat keluarga Mattan dan semua yang terje.jas oleh tr4gedi ini selama bertahun-tahun.

“Malahan sehingga hari ini, kami masih bekerja keras untuk memastikan perkauman dan pr3judis dihapuskan daripada masyarakat dan kepolisan,” katanya.

Isteri, 3 Anak Berkempen 46 Tahun

Isteri Mattan, Laura dan 3 anak lelaki mereka David, Omar dan Mervyn berkempen selama 46 tahun untuk namanya dibersihkan tetapi semuanya sudah meningg4l dunia.

Laura, isteri Mahmood Mattan. BBC

Tanya Mattan, salah seorang cucu dari 6 orang cucu kepada Mattan menyifatkan permohonan maaf tersebut tidak ikhlas, “Permohonan maaf itu terlalu lambat untuk orang yang terjejas secara langsung kerana mereka tidak lagi bersama kami dan kami masih belum mendengar kata-kata ‘saya atau kami minta maaf’.”

Mattan, bekas pelaut yang berasal dari Hargeisa yang pada masa itu dikenali sebagai British Somaliland, ditang.kap dalam beberapa jam selepas pembnuhan Volpert.

Dia didakwa dan disabitkan kesalahan oleh juri berkulit putih dalam perbicaraan 3 hari di Swansea.

Ini berlaku walaupun tiada bukti f0rensik dan Mattan mempunyai alibinya disokong oleh saksi.

Pada 2001, keluarga Mattan menerima pampasan daripada Pejabat Dalam Negeri tetapi tidak menerima permohonan maaf daripada polis sehingga kini.

Di dunia ini, terkadang keadilan itu lambat hadir, atau tidak akan muncul sama sekali hingga kita tiada lagi di dunia ini. Namun, di akhirat nanti keadilan pasti akan tertegak jua.

Sumber : Harmagidun/Hmetro/ Guardian /Africalense

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

#DUNIA

(GAMBAR) Surya Manurung “TIKTOKERS INDONESIA” Penderita Sindrom Langka Berkahwin!

Published

on

By

SURYA

Baru-baru ini warganet telah dihebohkan dengan postingan terbaru dari Surya Manurung yang menunjukkan momen Bahagia di saat pernikahannya.

surya

Setelah itu, ribuan doa pun membanjiri ruangan komen Tiktok Surya Manurung tersebut. Banyak netizen yang berharap bahwa perkara itu bukan gimik atau lakonan sahaja.

Dalam postingan tersebut, ia tampak merasa bahagia mempersunting wanita cantik di sampingnya. Surya Manurung pun merasa bersyukur telah rasmi melepas masa bujangnya. Hal itu terlihat dalam keterangan yang diletakkan pada postingannya itu.

surya

“Alhamdulillah Ya Allah,” tulisnya seperti dikutip dari akun TikToknya Surya Manurung.

Seperti yang telah diketahui, Surya Manurung merupakan seorang lelaki yang divonis memiliki kelainan genetik sindrom baber say. Namun, ia tak merasa malu dengan hal itu. Justru ia tampak memperlihatkan kehidupannya di berbagai media sosial, sehingga mampu menginspirasi banyak orang.

Netizen pun ramai-ramai menunjukkan kebahagiaannya dengan mempersembahkan doa-doa terbaiknya. Banyak warganet yang mendoakan agar keluarga Surya Manurung dan isterinya sentiasa menjadi keluarga yang sakinah, mawaddah, dan warahmah.

surya

Inilah sesetengah komen dari netizen Indonesia yang dapat dibaca di ruangan komen tiktok Surya Manurung.

“Semua sempurna di mata orang yang tepat,” ujar @mawarkinanti199.

“Istrinya cakep masya Allah,” kata @RZQamelia menambahkan.

“Semoga menjadi keluarga samawa ya, Bang,” timpal akun TikTok @scotermatic.

Meskipun begitu, tak jarang pula netizen yang cemas dan berharap agar pernikahan tersebut bukan hanya sekedar gurauan atau gimik.

“Terharu gua cuy, semoga sii cewek bener-bener tulus, aamiin,” ujar @NotYourType mendoakan.

“Merinding bulu gue, semoga benar-benar bukan settingan,” tulis akun @yescy menimpali.

Namun, hal itu diyakinkan oleh seorang warganet yang memiliki akun @Awasadacinta. Ia meyakini bahwa pernikahan tersebut memang benar.

“MasyaAllah, ini memang beneran, ini anak temanku (Sarmon) Dumai, semoga SAMAWA yaa Ananda,” tulisnya.

surya

Hingga kini, postingannya tersebut telah mendapatkan lebih dari 52 ribu like dan lebih dari dua ribu komen dari warganet yang menunjukkan perasaan bahagianya.

Inilah yang dikatakan jodoh tidak mengenal rupa. Keikhlasan hati lah yang sebenar-benarnya perlu dilihat. Semoga bahagia hingga ke akhir hayat buat kedua pasangan Surya dan isterinya.

SUMBER: SUARAJOGJA

Continue Reading

#DUNIA

Anda akan dibayar RM67,156 jika pindah ke Sardinia!

Published

on

By

sardinia

Geran berjumlah 12,700 pound (RM67,156). Inilah yang ditawar Kerajaan Sardinia, Itali sebagai insentif bagi mereka yang sanggup berpindah ke pulau tersebut.

sardinia

View of the harbor with luxury yachts of Porto Cervo, Sardinia, Italy. The town is a worldwide famous resort and a luxury yacht magnet and billionaires’ playground

Lap0r Daily Mail, geran yang menarik itu merupakan sebahagian daripada skim bagi menggalakkan orang ramai membeli rumah usang dan mengubahsuainya serta memulakan perniagaan baharu di kawasan luar bandar Itali.

Syarat yang dikenakan adalah tanah yang dimaksudkan mesti terletak di kawasan dengan populasi kurang 3,000 penduduk kerana bandar tersebut memerlukan peningkatan ekonomi yang ketara.

Geran hanya akan diberikan kepada mereka yang benar-benar merancang untuk tinggal di sana sepenuh masa.

sardinia

Sebanyak 38 juta pound (RM200 juta) sudah dibayar sebagai inisiatif yang bertujuan membantu menarik orang ramai ke kawasan luar bandar. Ini bagi meningkatkan perdagangan di bandar-bandar kecil dengan memberikan bantuan kewangan kepada pembeli rumah.

Sardinia ialah pulau kedua terbesar di Mediterranean. Pulau itu juga dianggap sebagai permata semula jadi dengan sejarah budaya yang kaya dengan lebih 1,000 batu pantai berpasir.

Selain itu, bandar pelabuhan yang indah serta masih mengekalkan tinggalan zaman gangsa yang dibina sejak 1,500 sebelum Masihi.

Namun, pulau itu sama seperti kawasan luar bandar Itali lain yang mengalami masalah populasi yang semakin berkurangan. Ekonomi juga lembap selepas generasi muda mula berpusu-pusu ke bandar besar untuk bekerja.

Presiden Sardinia, Christian Solinas berkata, pihaknya sudah meletakkan syarat kepada golongan muda membuat keputusan untuk kekal hidup di sini dan membangunkan ekonomi wilayah yang merudum.

“Kita berterima kasih kepada sumbangan pembeli rumah pertama. Sardinia menjadi tanah subur bagi mereka yang akan berpindah ke sana atau memutuskan untuk berkeluarga di sini.

sardinia

“Tidak mungkin ada pertumbuhan tanpa peningkatan sebenar wilayah dan kawasan paling kurang bernasib baik yang mesti melalui dasar baharu untuk mengembangkan populasi semula,” katanya.

Namun, ada pepatah mengatakan “Hujan emas di negeri orang, Hujan batu di negeri sendiri” Lebih baik di negeri sendiri.

SUMBER: UTUSAN

Continue Reading

#DUNIA

IBU BAPA SIBUK “KARAOKE” KANAK-KANAK 3 TAHUN M4UT JATUH DARI TINGKAT 3!

Published

on

By

JATU

Riau; Mal4ng tak berbau. Lantaran lalai dan sibuk berkaraoke hingga pagi buta, ibu bapa ini kehil4ngan cahaya mata berusia 3 tahun.

JATU

Menurut lap0ran Liputan6, ibu bapa yang sedang berkaraoke tidak menyedari anak lelaki 3 tahun m4ut dalam keadaan tr4gis selepas terja,tuh dari tingkat 3 di Hotel Grand Central, Jalan Jendral Sudirman, Kecamatan Bukit Raya, Pekanbaru, Riau, Indonesia pada jam 3.30 pagi waktu tempatan.

Disedari Pak Guard, Pengurus Hotel

JATU

Kejadian yang menimpa kanak-kanak lelaki itu hanya disedari pengawal keselamatan dan pengurus hotel yang ketika itu berada di pos belakang hotel sebelum ternampak sesuatu terja,tuh di halaman hotel tersebut.

Apabila dihampiri, alangkah terke,jutnya mendapati objek tersebut adalah jas4d seorang kanak-kanak yang sudah mening,gal dunia dalam posisi berbaring.

“Saksi yang melihat mang,sa berlumu,ran d4rah kemudian segera membawanya ke h0spital dengan kenderaan milik hotel,” kata Ketua Unit Siasatan Jen4yah P0lis Pekanbaru, Kompol Andrie Setiawan.

Saksi yang berada di tempat kejadian sempat mendongak ke atas dari lokasi mangsa terjatuh. Dia mendapati tingkap bilik pada aras 3 hotel itu terbuka.

Mereka kemudian cuba memasuki bilik bernombor 328 berkenaan tetapi tidak berjaya.

“Disebabkan tiada orang membuka pintu, kerani hotel membuka bilik dengan kunci utama. Bilik itu kosong dan tingkap terbuka,” tambahnya.

Ibu Ayah Pergi Karaoke Tingkat Bawah Hotel

Kira-kira 10 minit kemudian, ibu bapa mangsa yang juga warga dari bandar Lampung iaitu Muhammad Rizky Ravaneli, 22 dan  Okta Reviani Heni, 23 tahun kembali ke bilik mereka. Mereka yang tidak mengetahui perihal kema.langan itu mula mencari si kecil berkenaan namun tidak ditemui.

Pasangan muda itu berkata mereka tidak berada di dalam bilik hotel kerana berkaraoke di sebuah ruang karaoke di tingkat bawah hotel.

JATU

Saksi kemudian mengarahkan ibu bapa kanak-kanak itu ke lobi dan menerangkan keadaan.

H0spital Syafira

“Mangsa yang telah dibawa ke H0spital Syafira disahkan meningg4l dunia, Mangsa kemudian dibawa ke H0spital Bhayangkara P0lis Riau untuk be,dah sia,sat,” kata Andrie.

Kejadian ini wajar dijadikan pengajaran, khususnya golongan ibu bapa dan mereka yang bergelar penjaga kanak-kanak. Hanya kepada kita insan-insan kecil ini mengharapkan perlindungan.

H0spital Bhayangkara

Bukan sahaja ditinggalkan sendirian di rumah, kanak-kanak tidak boleh dibiarkan sendirian tanpa pengawasan sama sekali.

Menurut Jabatan Kesihatan dan Hal Ehwal S0sial AS, kanak-kanak tidak sepatutnya ditinggalkan di dalam kereta, taman permainan atau di mana sahaja tanpa pengawasan.

Hal ini kerana kanak-kanak di bawah umur berkenaan tidak dapat menentukan yang mana selamat dan yang mana tidak. Mereka lebih mementingkan keser0nokan sendiri seperti bermain berbanding keselamatan diri sendiri.

Hotel Grand Central Pekanbaru

Kempen Keselamatan Kanak-Kanak di Amerika Syarikat (AS) membataskan hanya kanak-kanak berusia 12 tahun ke atas boleh ditinggalkan sendirian di rumah.

Manakala bagi sesetengah negeri di sana terdapat had umur tersendiri seperti Illinois, 14 tahun, Maryland, 8 tahun, manakala Oregon, 10 tahun.

Selain umur dan kematangan, kanak-kanak perlu didedahkan dengan kemahiran tertentu apabila berdepan situasi kece,masan.

Takziah buat ibu bapa tersebut serta keluarga mereka. Semoga kes sebegini tidak akan berulang lagi dan menjadi iktibar buat para ibu bapa dan penjaga lain.

SUMBER: HARMAGIDUN

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Nz digital Family