Connect with us

Agama

(VIDEO) Fila Amir Dan Suaminya Hulur Sumbangan Al-Quran Kepada Pelajar Tahfiz Di Guinea, Fila Gembira Penduduk Setempat Dah Kenal Malaysia

Published

on

(VIDEO) Fila Amir Dan Suaminya Hulur Sumbangan Al-Quran Kepada Pelajar Tahfiz Di Guinea, Fila Gembira Penduduk Setempat Dah Kenal Malaysia

Pernah viral memilih lelaki dari benua Afrika sebagai teman hidup, nama Fila Amir masih menjadi tumpuan netizen di media sosial. Fila yang kini menetap bersama suaminya di Conakry, Guinea dilihat sering berkongsi aktiviti hariannya ketika berada di sana.

Menerusi video terbaru di Youtube Channel Mr & Mrs Camara, Fila dan suaminya, Adama Mohamed Camara dilihat memberi Al-Quran kepada pelajar tahfiz di Nzerekore. Menurut Fila, mereka telah menerima sumbangan berbentuk wang daripada rakyat Malaysia untuk program penyerahan Al-Quran tersebut. Ujar Fila, dia seronok melihat reaksi pelajar tahfiz di Nzerekore sebaik sahaja menerima sumbangan tersebut. Tambah Fila, pelajar di sana turut meluahkan rasa seronok sebaik sahaja melihat ketibaannya dan suami.

Selain melakukan program penyerahan Al-Quran kepada pelajar tahfiz, Fila turut berkongsi video cara menyesuaikan diri dengan masyarakat di sana. Lebih menarik, Fila sempat memotong rambut dan makan makanan tradisional di kawasan kampung suaminya itu.

Sebak tengok macam tu

Di ruangan komen, rata-rata netizen memberi pujian buat Adama kerana sering bertanya kepada Fila sama ada isterinya itu berada dalam keadaan baik ataupun tidak. Di samping itu, netizen turut tersentuh melihat keadaan masyarakat di Nzerekore.

Menerusi tinjauan pihak 24newst jumlah pengikut Fila dan Adama di Youtube dilihat semakin bertambah dan video penyerahan Al-Quran tersebut telah meraih lebih daripada 140 ribu tontonan.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa like dan share sahabat semua..Terima Kasih Banyak!

Sumber:ohbulan.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

#TAULADAN

Sumayyah (Srikandi Islam) yang disek,sa dengan kej4m, dis4lib dipadang pasir yang terik, dibak4r,ditindih batu pan4s! 

Published

on

By

sumayyah

Sumayyah binti Khayyathm ialah syahidah pertama umat Islam yang menumpahkan dar4hnya demi mempertahankan keimanannya bersama suami dan anak lelakinya. Teladan istimewa yang wajar dikenang sepanjang zaman.

Sumayyah binti Khayyath adalah seorang h4mba sahaya milik Abu Hudzaifah bin Al-Mughirah. Oleh tuannya, ia dikahwinkan dengan seorang lelaki asal Yaman yang bernama Yasir bin Amir yang merupakan perantau di kota Makkah.

sumayyah

Kerana banyak mendapat halangan, Yasir meminta perlindungan kepada Abu Hudzaifah yang merupakan kepala suku Bani Makhzum.

Hasil perkahwinannya dengan Yasir bin Amir, Sumayyah dikurniai anak lelaki yang diberi nama Ammar bin Yasir. Melalui anak lelakinya inilah, pasangan Yasir dan Sumayyah mengenali agama Islam.

Suatu hari, Ammar yang mula menginjak usia remaja mendengar khabar tentang kedatangan nabi baru yang membawa ajaran Tuhan. la pun segera mencari dan ingin membuktikan khabar tersebut.

Sebaik sahaja mengenali Rasulullah s.a.w., Ammar pun terus jatuh hati dan langsung mengucapkan ikrar syahadatnya. Mendapat khabar gembira, Ammar segera menceritakan kepada ayah bundanya.

Berbeza dengan kebanyakan orang Quraisy yang anti bahkan memu,suhi Islam, Yasir dan Sumayyah justeru menyambut gembira khabar gembira ini. Bahkan mereka kemudian mengikuti jejak Ammar untuk bersyahadat dan menjadi Muslim dan Muslimah.

Keislamanan yang awalnya disembunyikan akhirnya diketahui juga. Mendengar cerita bahawa keluargaYassir ini memeluk agama Islam menimbulkan kemar4han Abu Hudzaifah.

la memaksa supaya keluarga ini meninggalkan Islam dan kembali kepada agama nenek moyang mereka yang meny3mbah latta dan uzza.

Namun ketiganya berkeras mempertahankan keyakinan mereka.

Seperti yang dialami oleh golongan awal yang memeluk Islam, Yasir, Sumayyah, dan Ammar mengalami banyak sekali halangan dan cubaan.

Hal ini ditambah lagi kerana status keluarga mereka yang bukan daripada kalangan bangsawan Quraisy.

Akibatnya penderita4n yang mereka alami keterlaluan dan mereka dis3ksa dengan kej4m mel4mpaui batasan kemanusiaan.

Orang yang paling kej4m meny3ksa mereka adalah orang-orang yang selama ini melindunginya iaitu daripada kalangan Bani Makhzum yang dipimpin Abu Hudzaifah.

Sumayyah yang merupakan seorang wanita, dihumb4n ke atas pasir, lalu tubuhnya dit1mbus dengan pasir yang sangat pan4s.

Seakan belum puas hati, dada Sumayyah kemudiannya dih1mpit dengan batu besar supaya ia tidak dapat bernafas

Lalu mereka memaksa Sumayyah untuk mengimani berh4la-berh4la nenek moyang mereka.

Namun wanita solehah ini tetap bertahan dengan keyakinannya kerana ingat janji Allah SWT bagi hamba-Nya yang bertakwa, iaitu syurga.

Yasir, Sumayyah, dan Ammar terus mendapatkan s3k,saan yang sedemikian k3ji.

Mereka dider4, dic4mbuk, disal1b di padang pasir yang terik, dit1ndih dengan batu pan4s, dibak4r dengan besi pan4s, bahkan sampai ditenggelamkan ke dalam air hingga ses4k nafasnya dan menggelup4s kulitnya yang penuh dengan luk4.

Suatu hari ketika Ammar sudah tidak mampu untuk menanggung peny3ksaan, ia kemudian mengadu pada Rasulullah s.a.w. mengenai keadaannya.

Rasul yang setiap hari datang memberikan sokongan lantas berseru, “Sabarlah, wahai keluarga Yasir. Tempat yang dijanjikan bagi kalian adalah syurga.”

Sekalipun berat s3k,saan yang diterima, namun ketiganya tetap mempertahankan keislamannya.

Ketika berada dalam keadaan sedar, tidak ada satu pun kalimat yang terlontar dari mulut ketiganya kecuali kalimat “Ahad..Ahad..” seperti yang dilontarkan Bilal bin Rabah.

Hal ini semakin meningkatkan amar4h orang Quraisy kerana gagal melunturkan keimanan mereka.

Hingga suatu ketika, orang Quraisy berasa putus asa dengan keteguhan iman ketiganya, mereka memutuskan membu,nuh Sumayyah.

Adalah Abu Jahal yang melaksanakan perbuatan k3ji tersebut. Dengan t0mbaknya yang runcing, Abu Jahal menjadikan Sumayyah mujahidah pertama yang gugur di jalan Allah apabila t0mbak tersebut menembusi d4da Sumayyah.

sumayyah

Menjelang wafatnya, tidak sedetik pun Sumayyah menggadaikan keimanannya. Sumayyah binti Khayyath simbol ketabahan hati, kekuatan iman, dan ketangguhan jiwa seorang mujahidah.

la rela mengorbankan segala-galanya, termasuk jiwa dan raganya demi Islam.

Sumayyah binti Khayyath syahid dengan meninggalkan teladan yang luar biasa.

Tidak hairan ia menjadi wanita yang sangat mulia dengan keberanian dan ketabahannya.

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan: “Kami telah beriman” sedang mereka tidak diuji lagi?” (Surah Al Ankabut, ayat 2).

Mashallah, semoga kita mendapat kekuatan iman seperti srikandi islam yang hebat ini, iaitu SUMAYYAH!

SUMBER: CAHAYAPURNAMA

Continue Reading

#SEMASA

BOB LOKMAN MEN1NGGALKAN KITA SEMUA

Published

on

By

Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati
BOB LOKMAN MENGEMBUSKAN NAF4S TERAKHIR
Innalillahi wainna illaihirojiun…
Setiap yang bernyawa pasti akan merasai m4ti.
“Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kem4tiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarga beliau, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..”
Untuk makluman semua, Abg Bob Lokman baru sahaja men1nggal dunia, Hari JUMAAT.. Sama-sama kita sedekahkan alfatihah.
May be a black-and-white image of 1 person and beard
KOTA BHARU : Penulis lirik terkemuka tanah air yang juga pelakon terkenal, Bob Lokman, 58, men1nggal dunia hari ini.

Difahamkan Bob Lokman atau nama sebenarnya, Mohd. Hakim Lokman men1nggal dunia di kampung halamannya di Kubang Kerian.

Utusan Malaysia sebelum ini melaporkan penulis lirik itu bergantung ny4wa pada j4ntung kombinasi bateri iaitu alat bantuan jantung, Implantable Automatic Cardioverter Defibrilator (IADC). –UTUSAN

Sumber : Utusan / AstroAwani

Continue Reading

#DUNIA

Warna kulit manusia berasal daripada t4nah liat

Published

on

By

Islam tidak memandang semata-mata kepada perkara zahir. Justeru, kita bertemu dalam hadis lain yang mengingatkan bahawa Allah tidak melihat kepada rupa paras, bentuk badan, tetapi Allah melihat kepada hati kamu.

Islam tidak membezakan warna ku.lit

Abu Zar al-Ghifari ra pernah sekali bertengkar dengan seorang Islam berkulit hitam. Abu Zar berkata dalam keadaan marah: ‘Wahai anak orang kulit hit4m!’

Nabi SAW mendengar ucapan bersifat jahiliah itu. Baginda sangat membencinya, lalu bersabda kepada Abu Zar:
أعيرته بأمه؟ إنك امرؤ فيك جاهلية!
“Adakah engkau malukan ibunya? Sesungguhnya engkau ini seorang yang ada sifat j4hiliah.”

Baginda terus bersabda yang bermaksud: “..Tidak ada kelebihan orang berkulit putih dari yang berkulit hitam kecuali dengan taqwa atau amal soleh.”

Abu Zar menyesali perbuatannya. Teguran Nabi terkesan pada hatinya. Lantas beliau meletakkan pipinya di tanah, dan berkata kepada lelaki berkulit hitam itu: Bangun, pijak pipiku.

Kisah di atas kelihatan sangat ringkas dan mudah difahami. Namun, ia sebenarnya adalah satu manifestasi penting berkaitan keadilan Islam sejagat yang meletakkan neraca yang benar terhadap sesuatu perkara. Putih dianggap lebih mulia dari hitam, sedangkan kedua-duanya hanyalah warna dari pelbagai warna yang ada. Bahkan kadang-kadang, di tempat tertentu, pada objek tertentu, warna hitam lebih menarik dan menonjol dari warna putih.

Islam tidak memandang semata-mata kepada perkara zahir. Justeru, kita bertemu dalam hadis lain yang mengingatkan bahawa Allah tidak melihat kepada rupa paras, bentuk badan, tetapi Allah melihat kepada hati kamu.

Dalam dunia moden, Presiden Amerika Syarikat, Abraham Lincoln pernah berusaha membanteras apartheid yang berlaku di negaranya. Membezakan kulit putih dan hitam di kalangan manusia di negara yang kononnya hebat sehingga menindas orang kulit hitam yang dijadikan sebagai hamba kepada orang berkulit putih. Amerika mengambil masa yang lama untuk mengikis kezaliman sosial berdasarkan warna kulit ini.

Dalam sejarah Islam pula, Nabi dan para sahabat telah membebaskan ramai orang yang menjadi hamba, sama ada berkulit putih atau hitam. Bilal bin Rabah berkulit hitam, tetapi kualiti iman dan kedudukannya dalam Islam sangat tinggi.

Nabi SAW segera menegur Abu Zar apabila didengar ucapan jahiliah itu. Kita juga sepatutnya demikian. Jangan ada ucapan berbentuk jahiliah yang membezakan warna kulit manusia, di mana sahaja ia berlaku. Namun, dalam masa yang sama, perlu juga diiktiraf bangsa yang mendominasi sesuatu tempat, tanpa menindas dan menzalimi kaum lain. Oleh itu, Nabi sebut dalam hadis lain: Pemimpin itu dari kalangan Quraisy.

Abu Zar bersedia meletakkan pipinya ke tanah supaya lelaki berkulit hitam itu membalasnya. Kita tak perlu meletakkan pipi ke tanah. Cukup dengan kita meletakkan nilai yang hebat ini dalam kehidupan, sama ada bersifat peribadi hinggalah bernegara. – HARAKAHDAILY 30/9/2021

JENIS-JENIS KULIT MANUSIA DI DUNIA

Setiap benua bahkan setiap negara, manusia memiliki ciri khasnya masing-masing. Salah satu ciri khas manusia di dunia adalah ras yang berbeda. Tentu, kita sebagai orang Indonesia memiliki ras yang berbeda dengan orang asli Eropa atau Amerika. Ras juga mempunyai hubungan dengan warna kulit manusia. Sebagai contoh, rata-rata orang ras Kaukasia di Eropa akan memiliki kulit putih yang lebih terang daripada ras Malayan Mengaloid yang berwarna sawo matang dan banyak ditemukan di Indonesia. Lalu, apa saja macam-macam warna kulit manusia yang ada di dunia? Simak penjelasannya di bawah ini

Warna kulit manusia yang ada di dunia bisa berbeda-beda. Menurut buku Prasangka, Konflik, dan Komunikasi Antarbudaya oleh Alo Liliweri (2018:75), warna kulit manusia yang berbeda sebenarnya dipengaruhi oleh banyak zat, meski zat yang paling penting adalah pigmen melanin.
Sinar matahari yang menyinari daerah bumi juga berpengaruh dalam warna kulit manusia. Jika kita lihat, wilayah Indonesia yang mendapat sinar matahari sepanjang tahun akan memiliki penduduk dengan warna kulit yang lebih gelap daripada penduduk yang mendekati kutub dan tidak menerima sinar matahari sepanjang tahun, seperti penduduk Eropa.
Ilustrasi Macam-Macam Warna Kulit, Foto Pexels Cottonbro
                            Ilustrasi Macam-Macam Warna Kulit, Foto Pexels Cottonbro

Seperti yang telah dijelaskan sebelumnya, terdapat beragam warna kulit manusia. Berikut macam-macam warna kulit manusia:

1. Putih

Kulit ini biasa dimiliki oleh ras Kaukasia yang berada di Eropa. Mereka memiliki melanin yang sedikit serta kulitnya lebih mudah terbakar sinar matahari.

2. Kuning Langsat

Warna kulit ini biasa dimiliki oleh penduduk Tiongkok. Kulit kuning langsat tidak benar-benar putih, melainkan sedikit kekuningan seperti buah langsat.

3. Sawo Matang

Ini adalah warna kulit yang banyak dimiliki oleh orang Indonesia, khususnya penduduk Pulau Jawa. Kulit ini bisa menggelap apalagi bila sering terkena matahi.

4. Cokelat Kehitaman

Suku asli Amerika yakni suku Indian memiliki warna kulit ini. Seperti warna sawo matang, warna kulit ini bisa semakin gelap bila sering terkena sinar matahari.

5. Hitam Gelap

Ras Negroid atau penduduk asli Afrika memiliki warna kulit hitam gelap ini. Meskipun demikian, kamu bisa melihatnya di seluruh dunia karena mereka banyak yang telah bermigrasi.
Demikianlah jenis-jenis kulit yang ada dalam dunia.

SUMBER : HarakahDaily / Kumparan.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Nz digital Family