Connect with us

Uncategorized

Cuba Elakkan Dari Menamakan An4k Anda Dengan Nama-Nama Ini. Ini Penjelasannya.

Published

on

Wahai Ibu Bapa, Elakkan Dari Menamakan Anak Anda Dengan Nama-Nama Ini | Memang ramai yang suka menggabungkan nama suami dan isteri tetapi adakah ia menghasilkan makna yang baik? Ketahuilah nama juga merupakan gambaran bagi sifat, gaya hidup dan pemikiran kedua ibu bapa seseorang.

Nama seperti Rozana, Suzana atau yang menggunakan nama ‘zana’, bunyinya sedap sekali tapi maknanya ‘berz1na’ atau pun nama ‘wati’ yang bererti ‘bersetubuh’. Jadi elakkanlah menggunakan nama-nama tersebut.

Di dalam perawatan Islam juga terdapat beberapa nama yang sebaiknya dielakkan untuk diberikan kepada putera-puteri anda kerana maknanya yang tidak elok, buruk dan boleh mendatangkan masalah di kemudian hari.

Tentu kita pernah mendengar ungkapan, ‘Apa Ada Pada Nama’. Namun, telah terbukti bahawa nama amatlah penting dalam memain peranan terhadap diri seseorang individu. Dalam program Tanyalah Ustaz, di TV9, Ustaz Sharhan Shafie seorang pengamal perubatan Islam menyatakan nama-nama berikut merupakan antara nama-nama anak Jin. Walaupun sebutan nama-nama ini sedap didengar dan maknanya elok, menurut pengalaman beliau yang banyak mengubat pesakit-pesakit berkaitan sihir dan gangguan makhluk halus, nama-nama ini boleh mendatangkan penyakit misteri kepada seseorang.

Eloklah TIDAK mengambil nama-nama di bawah ini untuk dinamakan pada anak-anak:

 1. Balqis
  2. Qistina/Kistina
  3. Najwa
  4. Zaquan/Zakuan
  5. Batrisya/Badrisha/Badlisha/Herisha
  6. Erisya

Peringatan daripada Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka yang mempunyai nama-nama seperti di atas TIDAK perlu menukar nama, tetapi cukuplah dengan menukar nama panggilan. Sebagai contoh, nama NUR NAJWA. Kalau sebelum ini nama panggilan adalah Najwa, elok ditukarkan kepada Nur saja.

Namun, sesungguhnya segala macam penyakit sama ada sakit biasa atau misteri, semuanya datang dari Allah SWT. Bukan dari nama seseorang, semuanya ketentuan-Nya… Cuma apa yang Ustaz Sharhan mahu sampaikan ialah, banyak kes pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan, pesakit itu namanya sama seperti nama-nama anak jin di atas.

Sebab itulah Ustaz Sharhan menasihatkan, elakkan memberi nama anak seperti nama anak yang selalu ‘dipakai’ jin. Walau bagaimanapun, tidaklah salah atau berdosa jika sekiranya menggunakan nama tersebut.. Wallahu a’lam..

Sebab itulah dia menasihatkan kalau boleh elakkan memberi nama anak seperti nama anak yang selalu dipakai jin, walaupun tidaklah salah apatah lagi berdosa memakai nama tersebut…

Ini sebagai peringatan kepada ibu bapa untuk menamakan anak mereka, nama ini perlu di elakkan sebagai nasihat dari Ustaz Sharhan untuk ibu bapa di luar sana.

Ibn Umar berkata: “Anak perempuan Umar dinamakan dengan nama ‘Asiah (wanita yang derhaka), lalu dinamakan oleh Rasulullah SAW dengan Jamilah (cantik).” (riwayat Tirmidzi dan Ibn Majah).

Disunatkan mengubah nama yang buruk atau yang tidak baik kerana Nabi SAW telah melakukannya kepada para sahabat baginda, di mana Rasulullah SAW pernah menukar nama seorang yang bernama Abdul Hajar (hamba batu) kepada Abdullah. Ada yang bernama ‘Asi (yang derhaka) lalu ditukar kepada Muti’ (yang taat).

Aishah r.a berkata: “Rasulullah telah menukar nama-nama yang buruk.” (riwayat Tirmidzi).”

Ramai yang bertanya apakah benar kenyataan tentang nama-nama anak jin tersebut? sebab tiada dalam Al-Quran dan Hadis.. Meh dengar apa ustaz Azhar Idrus jawab

Memang tidak ada dalam Al-Quran, tetapi selaku pengamal perubatan Islam (Ustaz Sharhan) dia lebih tahu kerana dia orang yang selalu berurusan dengan Jin , mungkin kenyataan beliau betul sebab kita tak ada ilmu berkaitan ini.. beliau lebih arif mengenainya, jadi kita perlulah menghormati pendangan beliau selalu pengamal perubatan Islam.

Menurut pandangan Ustaz Sharhan lagi lebih kurang 60%-70% orang yang datang berubat terkena penyakit misteri adalah bernama seperti di atas..

Kesimpulannya, tidak wajib percaya nama seperti ini tidak baik, tetapi mungkin betul pandangan pangamal perubatan Islam kerana mereka lebih tahu berkaitan dengan Jin.. – Wallhua’lam

P/s: Nama-nama ini berdasarkan kajian dan pengalaman Ustaz Sharhan dalam mengendalikan kes dalam Perubatan Islam.

Sumber : lakarmedia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

#DUNIA

BUAH UNIK BORNEO MAKANAN ORANG UTAN ATAU MANUSIA?

Published

on

By

Selain daripada budaya yang pelbagai dan unik, Borneo juga memiliki makanan yang agak unik di mana buah ini hanya terdapat di tanah Borneo sahaja tau ! Rugi tak cuba sebab meskipun ia agak unik dan langka, namun ia memilki rasa yang sangat sedap dan ketagih. 

4 Jenis Buah-buahan Unik Yang Hanya Terdapat di Sabah &

Sarawak

*Sedap mengikut citarasa lidah masing-masing ya !

Selain daripada budaya yang pelbagai dan unik, Borneo juga memiliki makanan yang agak unik di mana buah ini hanya terdapat di tanah Borneo sahaja tau ! Rugi tak cuba sebab meskipun ia agak unik dan langka, namun ia memilki rasa yang sangat sedap dan ketagih.

Borneo sememangnya terkenal dengan keunikannya, baik dari segi kebudayaan, tradisi, adat resam dan kaya dengan pelbagai hasil alam floranya.

Kekayaan hasil bumi ini boleh dilihat dari segi kepelbagaian jenis buah-buahan yang terdapat di Sabah dan Sarawak.

1. Buah Dabai 

Buah dabai yang sudah masak biasanya berwarna kehitaman (berwarna putih sebelum masak). Warna kehitaman itu juga petanda bahawa ia sudah boleh dipetik daripada pokoknya.

Sebenarnya buah dabai ini agak keras, jadi, untuk menikmati buah tersebut, biasanya ia akan direndam dalam air suam untuk beberapa minit bagi melembutkan isinya.

Sesudah itu, ia boleh dimakan dan anda juga boleh memilih untuk mencicahnya dengan garam atau kicap bercampur gula bagi menambahkan lagi rasanya.

Memang sedap dan rasa lemak-lemak manis akan membuatkan anda cukup berselera.

Bahkan di Sarawak terdapat juga menu nasi goreng dabai, itu pun jika musim adanya buah dabai sahaja.

Apa yang lebih menarik tentang buah dabai atau nama saintifiknya Canarium Odontophyllum yang juga punyai jolokkan buah zaitun Sarawak, ia didapati kaya dengan kandungan antioksida yang berkhasiat untuk kesihatan tubuh badan.

Penerokaan potensi buah dabai juga membawa kepada penghasilan dan pengeluaran pelbagai produk komersial seperti ais krim dabai, sos pencicah dabai dan sebagainya.

2. Buah Bambangan @ Buah Mawang 

Buah bambangan @ mawang hanya terdapat di Sabah dan Sarawak. Haruman buah bambangan yang sudah masak ini cukup kuat sekali.

Sunggupuh kulitnya belum dikopek, haruman buah yang sudah masak boleh dihidu tatkala masih berada jauh darinya.

Buah ini mempunyai kulit yang tebal dan isinya pula berwarna kuning keemasan. Buah bambangan yang sudah masak boleh dimakan terus. Isinya cukup manis dan harumannya akan berikan kepuasan kepada siapa-siapa saja yang menikmatinya.

Ada juga yang memakan buah ini dengan mencecahnya dengan kicap, garam atau sambal serta dibuat jeruk. Memang sedap!

3. Buah Tarap @ Buah Lumuk 

Buah tarap atau buah lumuk sememangnya digemari oleh warga Borneo kerana aroma isi buahnya.

Pokok buah ini banyak didapati di Sabah dan Sarawak. Buah tarap mempunyai lapisan kulit berduri yang menyerupai buah durian, namun, permukaan duri-duri ini sebenarnya lembut.

Ada juga yang mengatanya menyerupai buah cempedak atau nangka. Namun, sebenarnya rasa buah tarap dengan buah cempedak atau nangka adalah jauh berbeza.

Permukaan kulit buah tarap yang sudah masak adalah lembut, dan ia boleh dikopek begitu saja.

Setelah kulitnya dikopek, isi buah tarap boleh dijamu terus. Biji buah tarap juga boleh dimakan setelah ia digoreng.

4. Durian Pakan 

Sekiranya di Semenanjung Malaysia terkenal dengan durian Musang King, di Sabah dan Sarawak pula kita terkenal dengan durian yang punyai isi berwarna oren yang dinamakan sebagai durian Pakan atau disebut sebagai durian “ngekak” oleh komuniti setempat.

Durian ini sememangnya menjadi kegemaran anak-anak Borneo dan sentiasa dinantikan setiap kali menjelangnya musim buah-buahan.

Durian pakan ini tumbuh liar di hutan dan ia biasanya berbuah serentak dengan musim durian di Sabah dan Sarawak.

Luarannya adalah seperti durian biasa, cuma saiz setiap biji durian adalah lebih kecil daripada duria biasa.

Rasa durian ini pula adalah jauh berbeza dengan durian yang biasa kita makan. Ia mempunyai aroma yang tersendiri, tidak mempunyai bau “gas” yang kuat seperti durian biasa.

SUMBER : borneodihati

 

Continue Reading

#SEMASA

PENCINTA MAKANAN WAJIB TRY ! ISI PERUT ANDA DENGAN MAKANAN TERLAZAT YANG ADA DI MALAYSIA

Published

on

By

BERHENTI SEBELUM KENYANG, MAKAN SEBELUM LAPAR

Sesungguhnya rakyat malaysia sangat kreatif dan berseni dalam penyediaan makanan. Di setiap tempat/negeri masing-masing memilki ciri tertentu dalam makanan. Seperti di sabah, makanan yang sedang viral sekarang adalah LATOK. Selain daripada latok, makanan tradisi kebanyakan rakyat sabah yang beretnik kadazan dusun adalah TUHAU dan BOSOU. Di sarawak pula, makanan tradisi yang wajib ada tidak kira hari biasa mahupun hari raya atau majlis-majlis tertentu adalah KUIH LAPIS Sarawak. Manakala di semenanjung pula, terdapat pelbagai makanan tradisi mengikut budaya di setiap negeri yang ada di semenanjung. Nah ! Disebabkan bahagian semenanjung terdapat makanan yang berbeza mengikut negeri, di bawah ini admin senaraikan beberapa restoran yang popular dengan makanan yang lazat namun berpatutan.

10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap

Dan Harga Yang Berpatutan

10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan. Hi korang! Esok dah PKPP… korang ke mana? Cuti-cuti dalam Malaysia eh? Dah alang-alang pergi bercuti tu mestilah nak cari makanan yang sedap dan harga yang berpatutan. Tahukah korang terdapat 10 restoran di Malaysia yang terkenal dengan makanan sedap dan harga yang berpatutan? Kalau nak tahu kena baca sampai habis tau!

10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan

NO. 1- Restoran Itik Salai Masthar

Bagi yang suka makan masak lemak cili padi, korang wajib mencubanya di Restoran Itik Salai Masthar. Ini kerana restoran ini menawarkan itik yang disalai selama 90 minit sebelum di buat masak lemak cili padi. Gabungan itik salai dan kuah lemak cili padi memang padu. Tak sedar korang dah habiskan sepinggan nasi.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Selain itik salai, terdapat juga pilihan ayam salai, daging salai dan ikan keli salai yang dibuat masak lemak cili padi. Itu pilihan untuk masak lemak cili padi yang korang boleh pilih… Hidangan ini dihidangkan dengan ulam-ulaman dan cili padi.
Paling best, terdapat juga lauk pauk yang lain yang korang boleh pilih untuk melengkapkan menu tengahari korang.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Harga yang ditawarkan untuk semangkuk itik salai adalah RM9 dan semangkuk ayam salai pula RM6.  Harga ni sekali dengan nasi tau. Murahkan?  Sebab itulah restoran ini terkenal sebagai restoran yang sedap dan harga berpatutan.
Di bawah adalah details restoran.
Alamat: Medan Selera Adikku, Itik Salai Masthar, Kampung Sungai Ramal Dalam, 43000 Kajang, Selangor
Waktu Operasi: 11pg -10mlm , Setiap Hari
Telefon: 019-255 3645

NO. 2 – Semangkuk Mee Bandung Gearbox Kambing

Bagi penggemar Mee dan Gearbox, korang wajib try mee bandung gearbox kambing yang sedap dan  kaya dengan rasa di restoran Semangkuk Batang Benar di Nilai.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Bila melihat sendiri hidangan yang dihidangkan, macam tak percaya harga semangkuk mee bersama gearbox yang penuh dengan daging dan urat hanyalah RM14.50. Sangat berbaloi untuk dinikmati di waktu petang dan malam.
Selain dari Mee Bandung Gearbox Kambing, restoran ini juga terkenal dengan saiz air yang besar di mana ia boleh dinikmati oleh 4-5 orang. Sangat berbaloi jika datang ramai-ramai.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Restoran ini bukan saja menawarkan mee bandung, terdapat juga hidangan lain seperti nasi lemak, set nasi tengahari, roti john, mee kuah udang, mee kari, pelbagai pilihan roti dan juga menu petang seperti kelapa baldi, cendol, pisang cheese serta lain-lain lagi.
Semua menu ditawarkan dengan harga yang berpatutan.
Alamat: 3265, Kawasan Perindustrian Nilai, 71800 Nilai, Negeri Sembilan
Waktu Operasi: Isnin-Khamis 8.35pg-6ptg | Fri 8.35pg-1ptg & 2ptg-6ptg | Sat-Sun 8.30pg-6.25ptg
Telefon: 011-1002 5981

NO. 3 – Nasi Dulang Daun Pisang

Makan Nasi Dulang Daun Pisang di restoran yang berkonsepkan makanan atas dulang beralas daun pisang adalah sesuatu yang sangat rare atau jarang di dapati. Menu mereka ringkas. Tapi rasa sedap sangat. Harga murah tp kuantiti dia banyak. Puas makan.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Hidangan utama set dulang termasuk ayam/ayam kampung, itik, ikan keli, ikan kembung, ikan talapia merah, ikan bawal, udang dan kambing.. Ayam dan itiknya diperap dengan 6 jenis gabungan rempah sebelum digoreng manakala ikan-ikannya diperap dengan kunyit dan garam.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Semua set siap dengan nasi putih, ulam, 3 jenis sambal / sos (sambal penyet, air asam dan sambal belacan) dan kuah masak lemak cili api / kuah kari (pilih satu atau tambah 30 sen untuk kedua-dua kuah).
Selain itu, mereka juga menyajikan set nasi ganja ayam versi mereka tersendiri.
Alamat: PT 75024, Jalan Sungai Ramal Dalam, 43000 Kajang.
Waktu Perniagaan: 10am – 4pm
No. Tel : 0123230220
 

NO. 4 – Ikan Bakar Terangkat

Bila sebut saja ikan bakar terus terbayangkan Ikan Bakar Terangkat. Ini kerana ikan bakar direstoran ini diperap dengan rempah istimewa ikan bakar yang di buat sendiri. Jadi memang tak akan jumpa di mana-mana restoran. Hanya di sini saja. Jadi, untuk menikmati ikan bakar terangkat haruslah kena datang ke restoran Ikan Bakar Terangkat yang terletak di Kajang.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Kedai/restoran ni bukanlah terletak di tepi pantai dan nampak laut, hanya dapat melihat jalan raya besar di hadapan kedai tu aje. Tapi restoran ini menawarkan ikan dan seafood yang segar dan besar. Paling best, pelanggan boleh pilih sendiri.
Hasil hidupan laut yang di panggang cukup sempurna, terasa kelembutan pada isi ikan tersebut, manakala bahagian bakar dia taklah hangus ataupun terasa hangus.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Penyedap rasa sudah semestinya “sambal istimewa” yang di cipta sendiri oleh tuan punya kedai, dan sambal tersebut di letakkan di atas ikan atau apa sahaja jenis bakar yang lain. Manakala terdapat juga air asam dan sambal kicap jika korang nak!
Nak makan ikan bakar dan hidangan seafood yang sedap bolehlah ke sini.
Alamat: No. 1, Lot 3083 Jalan Ayer Itam, Kampung Sungai Merab Luar, 43000 Kajang, Selangor
Waktu Operasi: 5.30ptg -12pg, Setiap Hari
Telefon: 012-466 2869

NO. 5 – Sedap Malam Station

Sedap Malam Station menawarkan hidangan yang lebih santai untuk mereka yang tidak gemarkan makan berat. Antara hidangan yang di tawarkan adalah set roti dengan kacang pool, otak-otak, satar dan pepes.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Walaubagaimanapun, Sedap Malam Station juga memenuhi penggemar nasi diwaktu malam dengan menawarkan nasi lemak daun pisang, nasi set seperti paru goreng berlado, ikan keli berlado, sotong berlado, ikan patin berlado dan juga set nasi bersama asam pedas. Menu-menu ini memang menjadi pilihan pelanggan yang datang ke restoran ini.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Terliur kan? Harga yang ditawarkan untuk set nasi adalah kurang dari RM10… Sangat berbaloi!
Alamat: Blok P-1-21 & 26, Plaza Damas, Jalan Sri Hartamas 1, Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur
Waktu Operasi: 11.30pg-3.30ptg & 6.30ptg-10.30mlm, Setiap Hari
Telefon: 019-3886510
 

NO. 6 – Restoran Barra

Restoran Barra adalah restoran yang berkonsepkan kedai mamak. Kiranya semua menu di kedai mamak ada di sini. Terdapat pelbagai pilihan makanan tapi yang paling digemari adalah nasi goreng kambing yang sedap sampai teringat-ingat. Harga untuk sepinggan nasi goreng kambing hanyalah RM9.90.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Nak cuba sendiri kena datang ke..
Alamat: No. 2, Jalan 6/7A, Seksyen 6, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Waktu Operasi: 24 hours, Setiap Hari
Telefon: 03-8912 0040

NO. 7 – Nasi Kukus Dapur Mama

Dapur Mama menyediakan nasi kukus yang mana resipinya adalah original dari Kuantan, Pahang. Nasi Kukus Dapur Mama menyediakan pelbagai pilihan lauk pauk untuk di padankan dengan nasi kukus tapi yang paling digemari adalah set nasi kukus bersama ayam goreng garing panas, pajeri nanas, telur masin, kuah kari, sambal belacan dan ulam-ulaman.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Alamat: Blok B-G-01, Jalan SS6/20A, Dataran Glomac Kelana Jaya, 47301,Petaling Jaya, Selangor
Waktu Operasi: 10pg – 10mlm, Setiap Hari
Telefon : 03-78030112

NO.8 – Tempat Makan Lesehan

Bagi penggemar masakan Indonesia, Tempat Makan Lesehan adalah pilihan yang tepat untuk anda kerana ia menyediakan pelbagai menu Indonesia yang popular. Paling best terdapat 22 jenis sambal dan lauk pauk yang korang boleh pilih untuk menyedapkan menu korang.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Jom cuba sendiri keenakkan makanan Indonesia di Tempat Makan Lesehan.
Alamat: Jalan LP 7/2, Lestari Perdana, 43300 Seri Kembangan, Selangor
Waktu Operasi: 12tgh-11mlm, Setiap Hari
Telefon: 014-963 2457

NO.9 – Smoke Texas

Restoran Smoke Texas ini terkenal dengan Crispy Beef yang boleh dipadankan dengan nasi putih atau roti subway. Harga pun sangat berbaloi iaitu RM10 setiap set dan percuma air minuman.
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Bukan itu saja, terdapat pelbagai pilihan lagi di Smoke Texas seperti nasi set bersama daging harimau menangis, nasi batang pinang, nasi cabai hijau dan juga pilihan western food..
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Alamat: No 10, Jalan 2A/27A, Seksyen 1 Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Waktu Operasi: 12tgh-12mlm, Setiap Hari
Telefon: 013-380 5567

NO. 10 – Nasi Kandar Salman

Nasi kandar memang menjadi pilihan setiap masa. Tak kira waktu pagi, tengahari, petang dan malam… Namun harga nasi kandar tidak murah pada zaman sekarang. Walaupun begitu, di Nasi Kandar Salman masih lagi boleh dapat sepinggan nasi kandar bersama lauk yang berharga RM5. Tak sangkakan!
10 Restoran Di Malaysia Yang Terkenal Dengan Makanan Sedap Dan Harga Yang Berpatutan
Jadi jangan lupa dapatkan nasi kandar yang murah dan berpatutan hanya di Nasi Kandar Salman.
Alamat: Lot 6741E, Jalan Bistari, Kampung Sungai Tangkas, 43000 Kajang, Selangor
Waktu Operasi: Isnin-Khamis 11mlm-8mlm | Sabtu-Ahad:11mlm-8mlm (Jumaat – TUTUP)
Telefon: 013-380 5567
SUMBER : Yatizul.com
Continue Reading

#DUNIA

KISAH SI ANAK YATIM – VINO

Published

on

By

Ia menjadi yatim piatu setelah ayah dan ibunya meninggal karena terpapar Covid-19. Kini, bocah kelas tiga SD di kampung Linggang Purworejo, Kabupaten Kutai Barat, Kalimantan Timur itu menjalani isolasi mandiri seorang diri di rumahnya.

Cerita Anak Yatim Di Zaman Nabi yang Menyentuh

Bagaimanakah agaknya cerita anak yatim di zaman nabi ya? Ini menjadi salah satu hal yang menarik kerana kita sebagai umat muslim dapat mengetahui bagaimana kasih sayang nabi kepada anak yatim piatu. Dengan begitu,  kita dapat mencontoh hal-hal baik yang telah nabi lakukan.

Kisah Anak Yatim Piatu Yang Sangat Menyentuh

Apa jadinya jika terdapat tiga bersaudara dengan umur yang masih belia harus kehilangan kedua orang tuanya. Namun inilah yang terjadi, kisah ini berasal dari 3 anak yatim piatu yang bertempat tinggal di Samarinda.

Mereka terdiri dari 2 anak laki-laki dan 1 orang anak perempuan. Anak yang pertama masih berumur 20 tahun, anak yang kedua masih berumur 17 tahun dan yang ke-3 masih berusia 11 tahun. Dengan kondisi ekonomi yang cukup memprihatinkan, anak pertama nak tak nak terpaksa menjadi tulang punggung untuk kedua adiknya.

Cerita Sedih Anak Yatim

Masa pandemik corona yang masih belum berakhir membuat banyak sekali anak yang menjadi yatim karena orang tuanya meninggal. Salah satunya adalah kisah vino yang kedua orang tuanya meninggal kerana virus corona.

Dengar kisah yang cukup menyedihkan membuat siapapun merasa kasihan jika melihat vino. Maka dari itu, banyak orang yang berlumba-lumba untuk membantu vino agar kehidupannya menjadi lebih baik.

Yatim Piatu setelah Ayah dan Ibunya Meninggal karena Covid-19

Kisah Pilu Vino, Bocah 10 Tahun Jadi Yatim Piatu setelah Ayah dan Ibunya Meninggal karena Covid-19. 

 

Ia menjadi yatim piatu setelah ayah dan ibunya meninggal karena terpapar Covid-19. Kini, bocah kelas tiga SD di kampung Linggang Purworejo, Kabupaten Kutai Barat, Kalimantan Timur itu menjalani isolasi mandiri seorang diri di rumahnya. Sang ibu, Lina Safitri (31) meninggal dalam kondisi hamil lima bulan pada Senin (19/7/2021). Sementara sang ayah, Kino Raharjo (31) meninggal keesokan harinya, Selasa (20/7/2021). Diketahui, ayah Vino sehari-hari berjualan pentol keliling di Kutai Barat.

Kronologi ayah dan ibu Vino dinyatakan positif Covid-19

Diberitakan Kompas.com, kisah keluarga perantauan asal Sragen, Jawa Tengah ini berawal sekira tiga pekan lalu. Margono, paman Vino menuturkan, saat itu, adiknya Kino mengalami sakit. Keluarga menduga, dia menderita tipes dan diberi obat karena Kino pernah menderita penyakit itu.

Awalnya, keluarga pun tak mengira jika Kino terpapar Covid-19. Sebab, pada 29 Juni 2021, lanjut Margono, adiknya sudah ikut vaksin dosis pertama, sehingga diduga kondisi itu hanya efek vaksin. Meski kondisinya kurang fit, Kino tetap berjualan pentol keliling dan kehujanan.

Setelah pulang ke rumah, pada hari itu kondisi sakit Kino makin memburuk. “Makan muntah, makan muntah. Sudah diperiksa medis dan diberi obat, tapi enggak kunjung sembuh,” ungkap Margono.

Karena kondisinya terus melemah, akhirnya Kino dibawa ke rumah sakit terdekat, dengan rencana akan dirawatinapkan.

“Tapi, setelah di rumah sakit diperiksa hasil swab positif (Covid-19) tepat 11 Juli. Oleh petugas medis, diberi obat, vitamin, suruh isolasi di rumah,” katanya.

Setelah tahu suami positif Covid-19, sang istri, Lina yang sedang hamil lima bulan langsung menjalani tes swab PCR di puskesmas. Oleh pihak puskesmas, Lina disarankan isolasi di Rumah Sakit Harapan Insan Sendawar, meski belum keluar hasil pemeriksaan PCR-nya. Alasannya, agar mendapat pendampingan dokter kandungan untuk menjaga kesehatan bayi karena berisiko. Namun, kondisi Lina yang memiliki riwayat asma terus memburuk. Sementara Kino yang awalnya dirawat di rumah kondisinya juga menurun hingga harus dilarikan ke RS.

“Di rumah suaminya juga makin drop. Akhirnya dijemput pihak Rumah Sakit Harapan Insan Sendawar biar perawatan di sana,” ujar Margono.

Kemudian, Vino juga menjalani pemeriksaan dan dinyatakan positif, hanya isolasi di rumah karena tak bergejala.

“Di saat itulah mereka terpisah. Vino di rumah, ayah dan ibunya di rumah sakit hingga meninggal. Ibunya meninggal 19 Juli, ayahnya 20 Juli,” bebernya.

Kondisi Vino

Mengutip dari TribunKaltim.co, Kepala Dinas Kesehatan Kutai Barat, Ritawati Sinaga mengujungi Vino pada Rabu (22/7/2021). Ritawati didampingi pejabat terkait, termasuk Puskesmas, Koramil, Polsek Tering dan aparat Kampung. Kunjungan itu bertujuan untuk memastikan kondisi kesehatan Vino sembari menyerahkan bantuan sosial. Menurut Ritawati, sejauh ini, kondisi Vino dalam keadaan baik dan sehat hanya saja masih terpapar Covid-19

“Memang hasil swab positif Covid-19, tetapi termasuk kategori orang tanpa gejala (OTG),” katanya.

Ia menambahkan, Dinas Kesehatan melalaui Puskesmas Tering akan terus mendampingi Vino. Tetangga temani Vino, tidur di depan pintu beratap tenda.

“Kami sampaikan ke dia, ayah dan ibunya sudah meninggal. Respons dia menangis. Kata dia, kok bisa meninggal, ayah dan ibu kan masih muda,” ujar Margono menirukan perkataan Vino.

“Tapi setelah itu terhibur lagi, banyak keluarga, saudara beri dia makanan, di rumah ramai banyak yang nemani,” katanya.

Penulis: Nanda Lusiana Saputri
Editor: Sri Juliati

Kasih Sayang Rasulullah Kepada Anak Yatim

Terdapat cerita anak yatim zaman nabi yang ditinggal oleh ayahnya, sedangkan ibunya menikah lagi dengan lelaki lain. Namun harta dari si anak telah diambil oleh ayah tiri tersebut dan si anak dihalau oleh ayah tirinya. Sehingga ia pun tidak punya rumah dan kerap kali menangis di jalanan.

Pada saat di jalan, Rasulullah SAW bertemu dengannya dan menanyakan kepadanya mengapa ia bersedih. Lalu anak kecil tersebut menceritakan kisahnya, kemudian Rasulullah mengangkat anak tersebut menjadi keluarganya dan membawanya pulang ke rumah untuk diberikan baju yang layak.

Anak Yatim Yang Ditemui Nabi Muhammad Semasa Dalam Perjalanan Hijrah Adalah

Saat di Madinah Nabi Muhammad bertemu gadis kecil yang menangis sendirian. Kemudian datanglah Nabi Muhammad yang bertanya kepadanya, kenapa tidak bermain dengan teman sebayanya sedangkan hari ini merupakan hari raya. Gadis kecil itu berkata, jika ia sudah tidak memiliki orang tua sehingga dia tidak bisa merayakan dengan orang tuanya.

Karena merasa terenyuh, Nabi Muhammad pun menawarkan diri untuk menjadi ayah dari gadis kecil itu. Kemudian ia pun masuk ke dalam rumah Nabi Muhammad untuk diberikan baju yang cantik, sehingga ia pun bisa bermain dengan teman-temannya.

Sirah Nabawiyah Kisah Anak Yatim

Pastinya kita sering kali mendengar sebuah lagu Sirah Nabawiyah yang merupakan kisah-kisah dari anak yatim. Dengan mendengarkan lagu-lagu seperti ini, tentu akan membuat kita semua mengetahui bagaimana kehidupan mereka. Dengan begitu kita bisa selalu bersyukur, akan kehidupan yang masih lengkap dengan orang tua.

Hadits Tentang Anak Yatim

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda:

“Allah akan memberikan pertolongan kepada hambaNya, selama hamba tersebut selalu menolong saudaranya.” hadits riwayat Muslim dan juga ashabus sunan Dari abu Hurairah.

Hal ini pun juga berkaitan erat dengan memberikan pertolongan kepada anak yatim. Bukan hanya mendapatkan pertolongan, tapi akan selalu dilindungi oleh pahala dan keberkahan rezeki.

Dengan ada banyak sekali cerita anak yatim di zaman Nabi, maka hal tersebut telah membuktikan bagaimana rasa cinta Rasulullah kepada mereka. Kita sebagai umatnya pun juga harus meniru perbuatan baik tersebut. Dengan cara menyumbangkan sebagian harta kepada panti asuhan yang membutuhkan.

 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Nz digital Family